automatizări pentru afacerile mici
Acasă » Dezvoltă-ți afacerea » Cele mai importante automatizări pentru afacerile mici, care-ți vor economisi cel mai mult timp

Cele mai importante automatizări pentru afacerile mici, care-ți vor economisi cel mai mult timp

Indiferent de domeniul de activitate sarcinile repetitive sunt cele care consumă inutil resursele afacerii. Prin automatizarea anumitor procese și segmente de business poți economisi resurse prețioase pentru afacerea ta: oameni, timp și bani. Astfel, poți elimina sarcinile repetitive și procesele consumatoare de timp cu ajutorul tool-urilor digitale. Află din acest articol care sunt cele mai importante automatizări pentru afacerile mici și ce tool-uri digitale ai la îndemână pentru optimizarea afacerii.

În ce constă automatizarea unei afaceri?

Automatizarea unei afaceri presupune eficientizarea proceselor și optimizarea sarcinilor sau activităților prin intermediul tehnologiei și instrumentelor digitale. Astfel, anumite segmente ale businessului sunt îmbunătățite, iar procesele repetitive sunt finalizate mai rapid și cu minim de efort sau de intervenție umană. 

De ce e important să automatizezi anumite procese din business?

De ce să automatizezi anumite procese din business? Scopul oricărei afaceri este de a obține un bun randament, o eficiență sporită, costuri și timpi de execuție reduse. 

Prin automatizare, anumite procese și mai ales sarcinile repetitive care se realizează manual sunt finalizate cu ajutorul software-ului. În plus, automatizarea oferă afacerii o nouă perspectivă economică datorită avantajelor sale:

  • reducerea costurilor operative și a timpilor de executare a sarcinilor
  • creșterea eficienței și a productivității afacerii
  • digitalizare și monitorizare specifică unuia sau mai multor procese
  • reducerea erorilor de origine umană
  • crearea de locuri de muncă specializate în domeniu
  • poziționarea companiei pe un nivel competitiv în piață, atât în ceea ce privește operabilitatea, cât și din perspectiva fiabilității
  • creșterea eficienței și productivității angajaților.

Ce fel de procese de business pot fi automatizate?

Indiferent că alegi să automatizezi parțial sau integral un segment al afacerii, iată care sunt principalele zone de business care se pretează cel mai bine pentru a fi automatizate: 

  1. resurse umane – poți automatiza: procesarea aplicațiilor/CV-urilor, gestionarea salariilor, gestionarea informațiilor cu privire la angajații actuali, organizarea training-urilor și evaluărilor profesionale, etc. 
  2. marketing – prin automatizare îți poți crește afacerea mai rapid folosind anumite tool-uri digitale de marketing precum: campanii de e-mail marketing, Social media marketing, CRM, formulare de contact pe website, boți pentru customer support, feedback de la clienți etc.
  3. contabilitate – pentru a câștiga timp în plus pentru afacerea ta, poți opta pentru automatizarea/digitalizarea contabilității prin alegerea unui abonament de servicii de contabilitate digital, unde ai atât un contabil dedicat afacerii tale cât și acces la rapoarte automate privind performanța firmei 
  4. facturare – îți poți optimiza ritmul de încasare a creanțelor prin automatizarea facturării. Astfel, folosind un program de facturare poți emite și transmite automat facturile către clienți. 

Care sunt riscurile automatizării unei afaceri?

Angajații pot simți automatizarea anumitor activități ca o posibilă amenințare de a-și pierde locul de muncă. Totuși, afacerile care implementează un sistem de automatizare devin mai prospere, mai eficiente și mai capabile să preia un număr mai mare de proiecte. Astfel, reușesc să genereze mai multe locuri de muncă și își pot reorganiza angajații.

Progresul tehnologic este de neoprit, iar digitalizarea afacerilor pare a fi din ce în ce mai mult o unealtă importantă care ajută motorul economiei să funcționeze considerabil mai bine. Automatizarea proceselor de afaceri este crucială pentru succesul întreprinderilor mici, care au nevoie să-și gestioneze cât mai eficient resursele umane, timpul și banii.  

Ești deja antreprenor, sau vrei să-ți înființezi o firmă? Este recomandat să te gândești la posibilitatea automatizării anumitor procese și zone ale business-ului. Pentru a fi un antreprenor de succes trebuie să înveți să delegi, iar automatizarea este un mijloc bun de a face asta.

Articole similare