Ce afaceri merg în România? Domeniile cu cea mai mare căutare, orașele cu cei mai mulți antreprenori și vârsta celor care construiesc afaceri
În ultimii ani, tot mai mulți tineri (și nu numai) aleg să renunțe la job-ul de la 9 la 5 pentru viața de antreprenor sau de freelancer. Ce îi motivează: mai multă libertate, flexibilitate dar și oportunitatea de a câștiga mai mulți bani – cel puțin odată ce business-ul trece de faza incipientă și se stabilizează.
Știm cu toții că antreprenoriatul este o adevărată provocare și că nu e deloc ușor să construiești o afacere. Totuși, cei care aleg un domeniu potrivit, oferă plus-valoare și sunt perseverenți au toate șansele ca și norocul să fie de partea lor. Și pentru că la StartCo lucrăm în fiecare zi cu antreprenori din toată țara, știm exact ce afaceri merg în România. Află din acest articol care sunt domeniile de activitate cu cea mai mare căutare, în ce orașe se află cei mai mulți antreprenori și ce vârste au cei care construiesc afaceri.
Cuprins
Peste 1 milion de firme și PFA-uri în România
Conform datelor statistice furnizate de Registrul Comerțului, în 2023 în România s-au înființat peste 80.000 de firme, în pofida faptului că în ultimele luni ritmul a scăzut față de anul 2022. Pentru a te ajuta să alegi un domeniu de succes, StartCo a realizat o analiză internă a celor mai căutate domenii de activitate.
Cele mai multe firme se deschid în domeniul IT
Conform datelor interne StartCo, IT-ul este activitatea cu cea mai mare pondere, atât la înființarea de SRL-uri cât și la PFA-uri și conduce detașat față de restul activităților. Pe lângă IT, mai sunt câteva domenii la mare căutare.
Ce domenii preferă antreprenorii?
Conform datelor StartCo, cele mai multe SRL-uri se înființează în următoarele domenii:
- IT – cel mai mare segment, reprezentând peste 25% din totalul firmelor înființate prin StartCo
- Comerț Online – următoarea cea mai mare categorie, cu 20,58% din total
- Marketing & Consultanță – 11,32% dintre firmele nou-înființate
Ce domenii preferă freelancerii?
Conform datelor StartCo, cele mai multe PFA-uri se înființează în următoarele domenii:
- IT – este din nou cel mai mare segment, reprezentând 30% din totalul PFA-urilor înființate prin StartCo
- Alte domenii populare de activitate pentru freelanceri sunt:
- Marketing & consultanță (12,79%)
- Comerț online (9,16%)
- Predare de cursuri -alte forme de învățământ (7,54%)
Așadar, ce afaceri merg în România?
Firmă de IT
Așa cum reflectă datele, IT-ul este activitatea preferată de antreprenori și freelanceri deopotrivă. Acest lucru se datorează:
- numărului mare de specialiști în domeniul IT
- cererii și nevoii din piață
- precum și facilităților fiscale oferite de guvern celor din această zonă
De reținut:
Dacă vrei să îți deschizi o firmă în IT trebuie să acorzi o atenție sporită formei juridice, deoarece nu poți deschide un PFA în IT decât dacă ai studii sau experiență profesională în domeniu, pe care să o poți dovedi prin acte (diplomă de studii sau adeverință de la angajator). În cazul în care nu deții studii în domeniul IT și nici nu poți face dovada studiilor, poți să îți înființezi un SRL, pentru care această condiție nu este aplicabilă.
Dacă te tentează să înființezi o afacere în domeniul IT, poți afla de aici mai multe informații despre formele juridice, codurile CAEN care-ți sunt necesare, dar și despre ce taxe vei plăti în funcție de forma juridică și de modul de impozitare.
Magazine online
O altă oportunitate foarte bună și din ce în ce mai des întâlnită o reprezintă magazinele online. De ce comerț online? Acest tip de afacere prezintă multe beneficii, mai ales pentru un antreprenor la început de drum. Iată de ce:
- costuri reduse – nu ai nevoie de chirie și cel puțin la început poți să susții activitatea singur, fără angajați
- este deschis non-stop – spre deosebire de magazinul fizic, în e-commerce îți vin comenzile chiar și pe timpul nopții, în vacanță sau în weekend-uri
- expunere mare de la început -nu depinzi de o locație, poți vinde oriunde pe teritoriul țării și chiar internațional
- poți optimiza mult operaționalul – prin automatizări și servicii care asigură logistica, poți reduce nivelul de complexitate din operațional și-ți poți gestiona afacerea de oriunde ai fi
- simplu și ieftin de testat produse noi – mai ales prin varianta de dropshipping, pe care o poți folosi ca să vezi dacă un produs prinde la public sau nu
Servicii digitale
A treia cea mai populara categorie este cea a serviciilor digitale, precum:
- marketing (publicitate, SEO, copywriting, etc.)
- consultanță pentru afaceri și management
- predare de cursuri (alte forme de învățământ)
Unde se înființează cele mai multe firme?
Conform statisticilor publicate de Registrul Comerțului, precum și datelor interne ale StartCo, București este orașul cu cei mai mulți antreprenori (40% dintre firmele nou înființate sunt în București). Urmează apoi Cluj-Napoca, unde se înființează aproximativ 10,75% din totalul firmelor din România, în timp ce Timișoara, alături de Iași și Brașov au împreună 12,3% din numărul firmelor nou-înființate.
Ce vârstă au cei care pornesc pe drumul antreprenoriatului?
Conform datelor StartCo, cei mai mulți antreprenori și freelanceri din România sunt tineri cu vârstă cuprinsă în segmentul 35-44 de ani (27,5%).
Aceștia sunt urmați de:
- segmentul 45-54: 24%
- segmentul 25-34: 20%
Este clar că anii tinereții sunt cei mai prielnici pentru a pune bazele unei afaceri pentru că atunci ai cel mai mult elan, entuziasm dar și creativitate și putere de muncă – toate fiind ingrediente esențiale pentru a începe și a dezvolta un business.
De ce să începi o afacere?
Deși mediul de afaceri este mereu în continuă schimbare din cauza modificărilor legislative, România are în continuare un mediu propice pentru a începe o afacere. Iată așadar câteva motive pentru care se merită să devii antreprenor:
- lucrezi pentru visul tău
- îți câștigi independența în timp (financiară, de timp, etc.)
- ai în sfârșit un program flexibil
- îți poți crea oportunități multiple, și astfel, câștigi mai mulți bani
- te poți dezvolta și deveni un om de succes, conform propriei tale definiții de ce înseamnă „succes”
- te expui la situații diverse și astfel înveți lucruri noi
- te confrunți cu multe situații dificile care îți dezvoltă un caracter puternic și rezilient
- înveți să folosești eșecul ca ancoră spre succes
- ai ocazia să faci ceea îți place
Datorită tehnologiei și a oportunităților pe care le-a creat în zona digitală, nu a existat niciodată un moment mai bun în care să începi un business. De ce? Pentru că barierele sunt foarte mici, în sensul că nu ai nevoie de un capital mare ca să poți începe, iar oportunitățile și posibilitățile de câștig sunt foarte mari. Ai nevoie doar de curaj ca să începi, de datele necesare ca să alegi domeniul potrivit și de determinarea de a merge înainte atunci când lucrurile devin (inevitabil) dificile.