Cum obții rezidența fiscală în România?
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Cum obții rezidența fiscală în România?

Cum obții rezidența fiscală în România?

Fiecare activitate generatoare de venituri presupune și aplicarea unor taxe și impozite. Astfel, dacă ești cetățean străin și lucrezi sau vrei să începi o afacere în România, atunci trebuie să știi cum vei fi taxat pentru veniturile tale. Află din acest articol ce este, cum obții rezidența fiscală în România și când este obligatoriu să-ți declari rezidența fiscală.  

Ce înseamnă rezidența fiscală?

Rezidența fiscală este un concept important în legislația fiscală fiind utilizat pentru determinarea obligațiilor fiscale ale persoanelor fizice și juridice. Concret, termenul face referire la locul de impozitare și taxare a unei persoane, în funcție de locul în care obține veniturile.

Astfel, dacă desfășori o activitate profesională (ești angajat, freelancer sau antreprenor) pentru o perioadă mai mare de 183 de zile pe teritoriul României, atunci trebuie să iei în considerare stabilirea rezidenței fiscale aici. Prin urmare, după această perioadă, devii obligat să raportezi toate veniturile pe care le realizezi în România și desigur, să achiți taxele aferente.

De ce ai nevoie de rezidență fiscală în România?

Rezidența fiscală stabilește cuantumul impozitelor plătite, Astfel, prin stabilirea unei rezidențe fiscale, se poate evita dubla impozitare, sau dubla impunere pentru veniturile obținute. 

Cine trebuie să obțină rezidența fiscală și unde?

  1. în cazul în care pleci din România pe o perioadă mai mare de 183 de zile pe parcursul unui an, este nevoie să completezi un formular numit Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România
  2. în cazul în care vii în România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile pe parcursul unui an, trebuie să obții certificatul de rezidență.

Ce este certificatul de rezidență fiscală?

Certificatul de rezidenţă fiscală reprezintă documentul care atestă rezidenţa fiscală a unei persoane fizice sau juridice într-un anumit stat. 

Când trebuie să îl obții? Este necesar a se obține de toate persoanele care desfășoară activitate economică/profesională pentru mai mult de 183 de zile în România. 

Ce rol are? Cu ajutorul acestui document de poate evita dubla impunere.

Cum se obține? Certificatul de rezidenţă fiscală se eliberează de către ANAF prin intermediul SPV.

Ce înseamnă convenție pentru evitarea dublei impuneri?

Convenția pentru evitarea dublei impuneri reprezintă o înțelegere între state, care permite statului în care ești angajat/freelancer sau antreprenor să rețină impozitul pe veniturile obținute.

Pentru ce venituri se aplică această convenție?

  1. veniturile salariale (ca angajat)
  2. venitul din activitatea profesională (ca freelancer)
  3. venitul micro/profit (ca antreprenor)
  4. proprietăți
  5. dividende

Cum se aplică?

În baza unei convenții pentru evitarea dublei impuneri, atunci când sunt cote diferite de impozitare, se aplică cotele de impozitare mai favorabile. În scopul evitării dublei impuneri, persoana fizică/juridică trebuie să obțină un certificat de rezidență fiscală.

Pentru a verifica dacă veniturile tale sunt supuse acestei convenții, poți verifica la acest link lista țărilor cu care România are încheiată o astfel de convenție.

Cum obții rezidență fiscală în România?

Obții venituri din activități desfășurate pe teritoriul României și ai atins pragul de 183 de zile petrecute în România?

  1. Trebuie să consulți lista țărilor cu care România a încheiat o convenție pentru dubla impozitare 
  2. și de asemenea, trebuie să obții rezidența fiscală.

Cum obții rezidența?

Pentru a obține rezidență fiscală în România trebuie doar 

  1. să completezi și să transmiți către ANAF un chestionar
  2. să completezi o cerere pe site-ul ANAF și să obții certificatul de rezidență fiscală prin care poți evita dubla impozitare.

Documente necesare

  • Copia pașaportului
  • Copia cărții de identitate, a cărții de rezidență permanentă sau permisul de ședere
  • Documente care atestă existența unei locuințe în România (fie că e proprietate sau închiriere)
  • Un document emis de autoritatea fiscală străină care atestă că ești scos din evidența fiscală a țării respective. Desigur, documentul trebuie să fie însoțit de o traducere autorizată în limba română. 
  • Certificatul de rezidență fiscală eliberat de autoritatea competentă cu care statul român are o convenție de evitare a dublei impuneri – de asemenea, tradus în limba română. 

Cum se obține rezidența?

Pentru a obține rezidența fiscală, tot ce ai de făcut este să încarci toate aceste documente în SPV (Spațiul Privat Virtual) sau să mergi cu ele direct la ANAF-ul de care aparții (din raza domiciliului tău). Fiscul va analiza

  • domiciliul
  • adresa permanentă din România 
  • centrul intereselor în România (de exemplu, contează dacă ai un angajator român)
  • dacă durata șederii în România depășește 183 zile pe an
  • existența unui vehicul înregistrat în România
  • permisul de conducere 
  • pașaportul românesc
  • înregistrarea la sistemul de sănătate și de pensii din România

Dacă ești eligibil, ANAF va elibera un certificat de rezidență fiscală pe care îl vei putea descărca tot din SPV, în 3 zile de la data la care a fost depusă cererea. 

Indiferent de locul în care îți desfășori activitatea este important să consulți anual lista țărilor care au încheiat convenții pentru dubla impunere. Astfel, te asiguri că îți îndeplinești corect obligațiile fiscale.

Similar Posts