analiză de risc la securitate fizică
Acasă » Cum să administrezi o firmă » Cum poți obține o analiză de risc la securitate fizică?

Cum poți obține o analiză de risc la securitate fizică?

Tocmai ai început un nou business și te întrebi ce presupune analiza de risc la securitate fizică? Află din acest articol ce este analiza de risc la securitatea fizică, cum o poți obține și ce presupune aceasta.

Ce presupune analiza de risc la securitate fizică?

Analiza de risc la securitatea fizică presupune evaluarea de către un specialist a amenințărilor care îți pot pune în pericol bunurile, viața sau sănătatea, prin desfășurarea activității în cadrul firmei tale. Astfel, rolul evaluatorului este de a stabili ce măsuri trebuie să iei astfel încât tu, angajații tăi și bunurile aflate în firma ta să fie păzite. 

La momentul evaluării, specialistul îți va adresa o serie de întrebări, prin intermediul cărora el estimează care sunt șansele producerii unui eveniment care îți poate afecta securitatea fizică și care ar fi consecințele producerii unui astfel de eveniment. 

În baza informațiilor pe care i le pui la dispoziție, el va determina nivelul de risc la care este supusă firma ta și va stabili măsurile necesare pentru limitarea sau eliminarea riscurilor. Astfel, prin implementarea măsurilor propuse de evaluator, eviți producerea unor incidente de securitate și încerci să elimini riscurile la securitatea fizică.

Scopul analizei de risc este de a stabli măsurile potrivite pentru siguranța bunurilor, valorilor și persoanelor din cadrul firmei tale. Practic, analiza de risc e punctul de plecare pentru respectarea obligațiilor legate de pază și securitate din firma ta.

Cum poți obține o analiză de risc la securitate fizică?

Poți obține o analiză de risc la securitatea fizică doar de la un evaluator acreditat și înscris în Registrul Național al Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizică (R.N.E.R.S.F.). Doar evaluatorii autorizați au dreptul de a elibera astfel de analize.

Când ai nevoie de o analiză de risc la securitate fizică?

De regulă, evaluarea se obține în termen de 30 de zile de la înființarea firmei sau din momentul în care începi efectiv activitatea.

Trebuie să știi că analiza de risc trebuie făcută înaintea stabilirii măsurilor de securitate (spre exemplu, instalarea unor sisteme de alarmă) și că se revizuiește periodic. 

Cât de frecvent trebuie să revizuiești analiza? Cel puțin o dată la trei ani, dar și mai repede, în unele situații. De exemplu, în cel mult 60 de zile de la producerea unui incident de securitate sau sau în cel mult 30 de zile de la modificarea caracteristicilor locului de desfășurare a activității.

De ce documente ai nevoie pentru realizarea analizei de risc?

Evaluatorul care se va ocupa de analiza de risc a firmei tale îți va cere o serie de documente, precum:

  • certificatul de înregistrare al firmei
  • schițe, planuri topografice/cadastrale/de situație
  • instrucțiuni și proceduri de mediu
  • licențe etc.

Te sfătuim ca atunci când apelezi la un specialist, să îi soliciți lista întreagă a documentelor necesare.

Este obligatorie analiza de risc la securitate fizică pentru firme?

Începând din 2018, toate persoanele juridice sunt obligate să aibă o analiză de risc la securitatea fizică. Mai exact, este vorba despre:

În cazul PFA-urilor, nu există obligația de a întocmi o analiză de risc la securitatea fizică.

Ce se întâmplă dacă nu obții o analiză de risc la securitatea fizică?

Politiștii, jandarmii și primarii sau delegații acestora sunt cei care trebuie să verifice dacă societățile respectă prevederile Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor. 

În situația în care nu ai o analiză de risc la securitate fizică întocmită, conform legislației în vigoare, se poate aplica sancțiunea amenzii de la 5.000 la 10.000 lei. 

Plata amenzii nu înseamnă că nu mai este nevoie să întocmești o analiză de risc. Astfel, recomandarea noastră este să contactezi un specialist pentru a scăpa de orice grijă în acest sens.

Articole similare