Majorare Capital Social – Ce înseamnă, cum se face, cât durează
Prin procedura de majorare capital social se înțelege mărirea sumei care reprezintă capitalul social al societății sau includerea în patrimoniul societății al unui bun (imobil, teren, autovehicul, etc.), de către asociatul sau asociații firmei. Astfel, în funcție de natura sa, majorarea capitalului social poate fi de două tipuri:
Cuprins
Majorare capital social prin aport de numerar
Atunci când asociatul/asociații firmei doresc să mărească suma capitalului social existent (suma declarată la înființarea firmei) prin depunerea de numerar în contul societății, sau atunci când se dorește cooptarea în firmă a unui asociat nou, este necesară depunerea unei mențiuni de majorare a capitalului social la Registrul Comerțului. Acest lucru presupune parcurgerea următorilor pași:
1. Întocmirea unei hotărâri (Hotărâre AGA în cazul firmelor cu mai mulți asociați sau Decizia Asociatului Unic pentru firmele cu un singur asociat) în care să fie consemnată decizia cu privire la majorarea capitalului social;
2. Actualizarea Actului Constitutiv cu noua valoare a capitalului social;
3. Depunerea sumei cu care se majorează capitalul social în contul bancar al societății;
4. Înregistrarea mențiunii la Registrul Comerțului, împreună cu documentele doveditoare, și plata taxei de Publicare în Monitorul Oficial
Majorarea capitalului social prin aport în natură
Atunci când asociatul/asociații firmei hotărăsc transferul dreptului de proprietate asupra unui bun, de la persoana fizică a asociatului, către societate, sau atunci când este cooptat un nou asociat, a cărui contribuție la capitalul social se face prin transferul dreptului de proprietate asupra unui bun, majorarea capitalului social este considerată a fi în natură.
Ca și în cazul majorării capitalului social prin aport de numerar, această operațiune se înregistrează în Registrul Comerțului sub forma unei mențiuni. Pe lângă pașii menționați mai sus, majorarea capitalului prin aport în natură presupune în plus:
1. Depunerea documentului care atestă dreptul de proprietate al asociatului care efectuează aportul în natură asupra bunului. În cazul în care bunul este un imobil, se va depune și extrasul de carte funciară în original.
2. Evaluarea în bani a aportului în natură. În cazul societăților cu un singur asociat, Registrul Comerțului va desemna un expert contabil care va evalua bunul și va intocmi un raport de evaluare. În cazul societăților cu mai mulți asociați, bunul poate fi evaluat de către asociați.
Procedura de majorare a capitalului social durează între 3-7 zile, în funcție de tipul majorării (dacă este prin aport de numerar sau prin aport în natură), de numărul de asociați, etc. Cu StartCo, întreaga procedură poate fi efectuată digital și înregistrată electronic la Registrul Comerțului.