Schimbări privind TVA în UE. EORI devine obligatoriu
Începând cu 1 iulie 2021 au fost implementate două schimbări privind TVA în UE: EORI devine obligatoriu și este eliminat tva-ul de minimis. Ai un magazin online? Află cum îți poate fi afectată afacerea.
Cuprins
Schimbări privind TVA în UE. EORI devine obligatoriu
Începând cu 1 iulie 2021 au fost implementate două schimbări semnificative în ceea ce privesc normele de impozitare a Taxei pe Valoarea Adăugată în cadrul Uniunii Europene. Astfel, dacă ai o firmă a cărei activitate presupune importul de bunuri din afara UE, atunci trebuie să știi cum va fi afectată afacerea ta:
- vei plăti TVA indiferent de valoare (a fost eliminat tva de minimis)
- bunurile expediate către/importate dintr-o țară din afara UE vor fi supuse procesării vamale
- ai nevoie neapărat de un număr EORI pentru a putea derula operațiuni de import-export.
Eliminarea pragului de TVA în UE
Ce este TVA de minimis?
Tva de minimis reprezintă pragul până la care mărfurile importate/exportate în state din afara UE erau scutite de TVA anterior datei de 1 iulie 2021. Astfel, bunurile cu o valoare de până la 10 EUR nu erau supuse taxării.
Ce presupune eliminarea TVA-ului de minimis?
Normele privind TVA-ul din UE au fost modificate începând cu 1 iulie 2021, motiv pentru care de la această dată se elimină tva-ul de minimis, și astfel toate mărfurile importate în UE
- vor fi supuse TVA
- și vor necesita o declarație vamală formală.
Important:
- Dacă ai un magazin online și imporți mărfuri din UE, îți poți colecta TVA-ul prin intermediul Ghișeului unic pentru import (IOSS). Singura condiție pentru utilizarea acestei strategii este să ai tranzacții B2C de bunuri de până la 150 EUR.
- Pragul actual de minimis pentru taxele vamale nu se va schimba, ci va rămâne de 150 €.
- Prin eliminarea TVA-ului de minimis se dorește
- uniformizarea terenului afacerilor
- și protejarea firmelor prin evitarea concurenței neloiale
Ce impact poate avea eliminarea tva-ului de minimis asupra afacerii tale?
- Dacă desfășori activități de import-export de bunuri provenite din interiorul statelor membre ale UE, nu vei fi afectat de eliminarea pragului de 10 euro.
- Dacă desfășori comerț cu bunuri importate din afara UE, atunci
- nu vei mai fi scutit de taxare,
- și mai mult, vei avea nevoie de o declarație vamală formală pentru toate bunurile care sosesc în UE.
Ce afaceri vor fi supuse acestor schimbări?
Noile modificări privind aplicarea normelor TVA în UE se aplică tuturor firmelor care importă/exportă bunuri din/în UE, dar în special
- celor care au vânzări de tip business-to-consumer (B2C)
- și magazinelor online care vând către clienți din UE.
Obligativitatea deținerii unui număr EORI
Ce este codul EORI?
Numărul EORI (sau codul EORI) este un număr de identificare a operatorilor economici și persoanelor fizice de pe teritoriul Uniunii Europene care efectuează operațiuni de import-export. Astfel, dacă ai o firmă (indiferent de forma sa juridică) care importă bunuri din afara Uniunii Europene sau care exportă bunuri în țări non-UE, ai nevoie de un astfel de număr EORI.
De ce este nevoie de un cod EORI?
Numărul EORI te ajută să te identifici rapid și să achiți cu ușurință taxele vamale. În lipsa unui număr EORI, o firmă care importă bunuri din afara Uniunii Europene va rămâne cu marfa blocată în vamă până la dovada deținerii unui număr EORI și plata taxelor vamale.
Atenție: Blocarea mărfurilor importate în vamă nu reprezintă doar imposibilitatea comercializării acestora, ci și costuri în plus de depozitare.
Cine trebuie să obţină numărul EORI?
Conform legislației în vigoare orice persoană fizică/juridică stabilită pe teritoriul UE care desfășoară activități de import-export trebuie să dețină un număr EORI.
Cum se obține codul EORI?
Pentru a obține codul EORI poți depune o cerere (însoțită de documentele cerute) la Direcția Regională Vamală de care aparține firma, sau poți alege să îl obții simplu, rapid și 100% digital și astfel Codul EORI ajunge direct în inbox-ul tău fără să te deplasezi.