PFA sau II: Tu știi ce să alegi?
Acasă » Cum să înființezi o firmă » PFA sau II: Tu știi ce să alegi?

PFA sau II: Tu știi ce să alegi?

Freelancing-ul este ceva ce ți se potrivește? Ce ar fi să încerci să intri și în legalitate și să te organizezi juridic? Iată diferențele dintre PFA sau II: tu știi ce să alegi?

Freelancer vs antreprenor?

Deși în esență cele două noțiuni transmit aceeași idee a libertății și responsabilității deopotrivă, freelancerul se deosebește de antreprenor din mai multe privințe.

Ce este freelancerul?

Freelancerul (numit la noi și liber profesionist) își folosește skill-urile (cunoștințele) în anumite proiecte fără a fi angajat. Este propriul șef, își creează propriul program de lucru, poate lucra de oriunde și își alege proiectele după un set de criterii stabilit de el însuși.

Freelancer vs antreprenor

Există o linie foarte subțire care face diferența dintre cele două noțiuni. Sunt situații în care cele două roluri se suprapun, și de cele mai multe ori freelancing-ul este doar pasul de tranziție de la statutul de angajat la cel de antreprenor. Iată prin ce se deosebesc și care sunt asemănările dintre un freelancer și un antreprenor.

Libertate și timp liber

Ca freelancer ai mai multă libertate decât un angajat, și îți poți organiza proiectele astfel încât să poți beneficia de timpul tău liber după cum ai nevoie. Totuși, freelancingul nu permite aceeași flexibilitate și libertate pe care ți le oferă antreprenoriatul.

Antreprenorul are o echipă căreia îi deleagă sarcinile, pentru ca el să se ocupe doar de anumite aspecte ale afacerii, în vreme ce freelancerul trebuie se dedice în totalitate proiectelor.

Viziune versus Cunoștințe

Freelancing-ul presupune să-ți clădești un business bazat pe cunoștințele dobândite. Așadar, dacă ai un set de skill-uri tot ce îți rămâne de făcut este să te organizezi juridic și poți să devii propriul șef.

Pe de altă parte, antreprenorul face un business bazat pe o idee, pe care o transformă în viziune și abia apoi în produsul/serviciul pe care îl oferă audienței.

Freelancing-ul, primul pas către antreprenoriat?

Freelancing-ul începe de cele mai multe ori din dorința de a scăpa de statutul de angajat. Ulterior, felul în care skill-urile se transformă în surse de venit, libertatea dobândită, te duc către noi obiective. Simți că vrei să îți extinzi business-ul, vrei mai mult timp liber și mai mulți clienți. Acesta este momentul în care freelancing-ul începe să se transforme în antreprenoriat.

Cum poate factura un freelancer?

Pentru a emite factură clienților pentru serviciile prestate ai nevoie de o formă juridică. În funcție de obiectivele și nevoile tale poți alege:

  1. SRL (societate cu răspundere limitată)
  2. PFA (persoană fizică autorizată)
  3. sau II (întreprindere individuală)

De ce să nu alegi SRL?

Realizezi mai multe activități ca freelancer sau ți-ai propus să îți extinzi activitatea? Atunci s-ar putea ca SRL-ul să fie cea mai bună soluție pentru tine. Iată care sunt beneficiile:

  1. poate fi asociată cu o afacere mare
  2. poți avea un număr mare de angajați
  3. nu trebuie să deții o calificare/certificare pentru activitatea pe care o prestezi

Există însă și motive care te pot convinge să nu alegi SRL:

  1. trebuie să ai un contabil, iar asta presupune costuri suplimentare
  2. sunt mai multe declarații de depus, chiar și pentru perioadele fără activitate
  3. profitul se scoate sub formă de dividende, care se impozitează cu 8%.

PFA sau II: Tu știi ce să alegi?

Fiecare formă juridică vine cu avantajele și provocările sale, însă ca freelancer, PFA sau II poate fi alegerea perfectă. Cele două sunt identice fiscal, fiind doar anumite aspecte care le diferențiază. Iată câteva informații care să te ajute să decizi mai ușor ce ți se potrivește.

PFA și II: Asemănări
  1. Spre deosebire de SRL, atât PFA. cât și II presupun existența unui singur fondator.
  2. Denumirea firmei este reprezentată de numele și prenumele complet al fondatorului, urmat de PFA/II, după caz.
  3. Se înființează într-un timp foarte scurt (2-3 zile)
  4. Spre deosebire de SRL, PFA și II se pot radia mult mai ușor și mai rapid.
  5. Contabilitatea este simplă, cu puține declarații și dacă ai un soft și câteva noțiuni de contabilitate primară te poți descurca singur, fără contabil.
  6. Poți scoate banii foarte ușor din firmă
  7. Pentru a înființa PFA/II este obligatorie o calificare/certificare în activitățile pe care vrei să le desfășori.
  8. Sunt identice fiscal (sistem real sau normă de venit).
PFA și II: Deosebiri

Totuși există și câteva lucruri prin care PFA și II se deosebesc:

  • La PFA poți avea maxim 3 angajați, la II maxim 8 angajați.
  • La PFA poți avea maxim 5 coduri CAEN, la II maxim 10 coduri CAEN.
  • În cazul decesului titularului unei II moștenitorii pot continua întreprinderea, printr-o declarație notarială dată în termen de 6 luni de la dezbaterea succesiunii. La PFA nu există această opțiune.

Tu ce alegi pentru debutul în atreprenoriat?

Similar Posts