Modele de business care generează venit recurent
Acasă » Viața de antreprenor » Modele de business care generează venit recurent
| |

Modele de business care generează venit recurent

Atunci când începi o afacere scopul principal este să găsești o nișă care să-ți aducă venituri mari. Dar cum ar fi dacă ți-aș spune că există anumite afaceri sau produse care ți-ar putea aduce venituri constante? Citește articolul complet și descoperă 8 modele de business care generează venit recurent

Ce este venitul recurent?

Înainte de a trece în revistă modelele de business care generează venituri recurente, trebuie să stabilim ce este venitul recurent și mai ales, de ce este important ca afacerea ta să se bazeze în principal pe aceste venituri. 

Așadar, ce este venitul recurent? Venitul recurent reprezintă banii pe care business-ul tău îi generează în mod regulat. Trebuie menționat că este o calitate vitală a unei afaceri, mai ales atunci când susține cheltuielile majoritare ale firmei. 

Avantajele unui venit recurent 

Ai deja o afacere sau te gândești să-ți înființezi o firmă? Iată câteva motive pentru care este avantajos să obții venituri recurente în business-ul tău:

  1. Veniturile recurente oferă stabilitate financiară afacerii. Când te bazezi pe vânzări unice, ești vulnerabil la fluctuațiile veniturilor de la lună la lună, dar lucrurile sunt mult mai previzibile cu venituri recurente. Acest lucru contează foarte mult atunci când ai costuri fixe, cum ar fi salariile angajaților.
  2. Veniturile recurente fac afacerea mai atractivă. Investitorii sunt atrași de veniturile recurente pentru că oferă predictibilitate și stabilitate. Așa că, dacă te decizi vreodată să vinzi parțial sau chiar integral afacerea, având un model de business cu venit recurent vei putea cere un preț mai mare.

Modele de business care generează venit recurent

Dacă îți dorești o afacere care să îți aducă venituri în mod regulat poți alege unul dintre modelele următoare:

  1. Cursuri de pregătire profesională/recalificare
  2. Conținut pe bază de abonament 
  3. Companii de leasing 
  4. Închirieri de imobiliare 
  5. Săli de fitness
  6. Servicii de învățământ privat și activități extracurriculare
  7. Servicii medicale pe bază de abonament
  8. Servicii de contabilitate și resurse umane

Cursuri de pregătire profesională/recalificare

O idee de afacere care generează venituri constante este o firmă care oferă cursuri de pregătire profesională continuă sau de recalificare. 

Cum funcționează acest model de business?

Odată ce o companie interesată contractează cursuri de calificare/pregătire continuă pentru angajații săi, serviciul va fi solicitat și prin urmare, prestat cu regularitate până la încheierea contractului.

Exemple

  • Cursuri de limbi străine
  • Cursuri pentru recalificare în domeniul HoReCa
  • Training în IT (competențe de bază) etc.

Conținut pe bază de abonament 

Acest model de business presupune livrarea de conținut consumatorilor comerciali sau de business pe bază de abonament.

Cum funcționează acest model de business?

Poți oferi un anumit tip de conținut în mod regulat, cu plata sub formă de abonament lunar/anual.

Exemple

  • reviste online (Avocatnet.ro – oferă articole premium pe teme juridice, antreprenoriat etc.)
  • platforme de streaming (Netflix, HBO, Voyo etc.)

Companii de leasing 

Este tipul de afacere care pune la dispoziția consumatorului mijloace fixe în schimbul unei redevențe lunare.

Cum funcționează acest model de business?

Pentru a avea acest model de business trebuie să achiziționezi bunurile pe care ulterior le poți închiria (leasing operațional) sau revinde (leasing financiar), urmând ca lunar să încasezi de la clientul persoană fizică/juridică o sumă de bani fixă (rată/chirie în funcție tipul de leasing).

Exemple

  • Țiriac Auto
  • AutoCobălcescu etc.

Închirieri 

Este o afacere profitabilă care îți poate spori veniturile lunare, asigurând astfel stabilitatea financiară a firmei. Iată cum funcționează: 

Cum funcționează acest model de business?

Indiferent de activul pe care îl deții, îl poți închiria și astfel poți obține venituri stabile.

Exemple

  • închirieri de spații comerciale/birouri (Afi Cotroceni, Electroputere, mall-urile etc.)
  • închirieri de infrastructură IT (RCS-RDS, Orange, Telekom etc.)
  • închirieri de terenuri agricole (arendă) etc.

Săli de fitness

Una dintre ideile de afaceri în trend ascendent este o sală de fitness, deoarece clienții revin regulat și există o cerere considerabil mai mare față de anii precedenți.

Cum funcționează acest model de business?

În cadrul acestui tip de afacere poți oferi servicii pe bază de abonament și astfel veniturile recurente pot avea o pondere majoritară în cash-flow-ul companiei.

Exemple

  • WorldClass 

Servicii de învățământ privat și activități extracurriculare

Fie că vorbim despre o grădiniță/școală privată sau despre centre educaționale/centre de cursuri extrașcolare, toate sunt afaceri care pot genera până la 100% din veniturile lunare sub formă de venituri recurente.

Cum funcționează acest model de business?

Toate serviciile de acest tip sunt prestate în schimbul unei taxe lunare/anuale, făcând astfel afacerea foarte stabilă financiar.

Exemple

  • școli de dans
  • centre lingvistice
  • francize (aritmetică mentală, robotică, programare etc.)
  • grădinițe/școli private (Spectrum, Mark Twain etc.) etc.

Servicii medicale pe bază de abonament

Serviciile medicale din sistemul privat pot fi mai atrăgătoare pentru companii, dar chiar și pentru persoanele fizice, atunci când sunt oferite sub forma unui abonament

Cum funcționează acest model de business?

Una dintre metodele de fidelizare a angajaților este acordarea de pachete de servicii medicale. Astfel, dacă ai o clinică privată sau poate un cabinet stomatologic poți oferi diferite abonamente anuale companiilor interesate de aceste facilități pentru angajații lor.

Exemple

  • Medlife
  • Regina Maria
  • Medicover etc.

Servicii de contabilitate și resurse umane

Orice firmă are nevoie de servicii specializate de contabilitate și de resurse umane. Astfel, dacă deții o certificare poți presta aceste servicii care să-ți aducă venituri recurente lunare în proporție de aproape 100%.

Cum funcționează acest model de business?

Aceste servicii sunt de regulă prestate lunar, sau trimestrial, motiv pentru care vei încasa de la clienți în baza unui contract venituri fixe certe.

Acestea sunt doar câteva modele de business care îți pot aduce venituri sigure, cu o anumită regularitate. Indiferent de nișa în care activezi, este important să îți construiești un produs care să-ți asigure stabilitate, dar mai ales posibilitatea extinderii companiei.

Similar Posts