vCum să devii bogat fără să te bazezi pe noroc? Framework-ul lui Naval Ravikant
Acasă » Idei de afaceri » Cum să devii bogat fără să te bazezi pe noroc? Framework-ul lui Naval Ravikant

Cum să devii bogat fără să te bazezi pe noroc? Framework-ul lui Naval Ravikant

Angajat, freelancer sau antreprenor, indiferent de statut sau de forma de exercitare a activității cu toții avem un lucru în comun – dorința de a face bani. Totuși, nu este suficient să faci bani, ar trebui mai degrabă să înveți să folosești banii, timpul și abilitățile pentru a obține bogăția. Citește în continuare și află cum să devii bogat fără să te bazezi pe noroc, pornind de la principiile lui Naval Ravikant.

Cine este Naval Ravikant?

Naval Ravikant este un antreprenor și angel investor. Realizările sale antreprenoriale cele mai notabile sunt următoarele:

  1. Naval Ravikant este CEO și co-fondator al AngelList.
  2. A investit în peste 200 de companii, inclusiv Uber, Twitter, Yammer, FourSquare, Bolt și multe altele.
  3. În 2014, Ravikant a co-fondat MetaStable Capital, un fond speculativ pentru criptomonede care deținea Bitcoin, Ethereum, Monero și o serie de alte criptomonede. 

Totuși, ceea ce a stârnit și mai mult interesul aspiranților la antreprenoriat sau a tinerilor antreprenori a fost strategia sa concretă de a deveni bogat respectând câteva reguli care nu țin de norocul sau șansa individuală a fiecăruia. Citește în continuare care sunt principiile sale pentru construirea bogăției și crearea fericirii pe termen lung. 

Cum să devii bogat fără să te bazezi pe noroc? Framework-ul lui Naval Ravikant

În 2018 Naval a publicat un thread pe Twitter cu numele “How to get rich without getting lucky”, thread care a devenit viral în rândul antreprenorilor și investitorilor. 

În acest thread, Naval descrie o serie de principii pe care trebuie să le aplici dacă îți dorești să devii bogat, fără să te lași purtat de noroc. Naval crede că norocul nu este nici pe departe rețeta îmbogățirii replicabile, așa că iată ce trebuie să faci pentru a deveni bogat.

1.Dorește-ți bogăție, nu bani sau statut

De multe ori motivul pentru care se pornește pe drumul antreprenoriatului, este dorința de a face mai mulți bani. Ravikant susține că scopul unui antreprenor nu este acesta. “Dorește-ți bogăție, nu bani sau statut. Bogăția înseamnă să ai active care fac bani în timp ce dormi. Banii sunt modul în care transferăm timpul și bogăția. Statutul este locul tău în ierarhia socială.”

2. Trebuie să deții o parte dintr-o afacere

Cât de mult poți câștiga de la un job? Este suficient de mare suma încât să te simți liber din punct de vedere financiar? Dacă răspunsul tău este NU, atunci este momentul să te orientezi către antreprenoriat, deoarece doar așa poți avea o șansă pentru a obține timp și bani pentru tine. 

Naval susține că “Nu te vei îmbogăți închiriindu-ți timpul. Pentru a-ți câștiga libertatea financiară trebuie să deții capitaluri proprii –  o parte dintr-o afacere.” Așadar, tu deții o parte dintr-o afacere?

3. Identifică o nevoie

Succesul unei afaceri este garantat atunci când identifici o nevoie și o satisfaci. Conform framework-ului lui Ravikant “Te vei îmbogăți oferind societății ceea ce își dorește, dar nu știe încă să obțină. La scară.”

4. Viitorul afacerilor este online-ul

“Internetul a lărgit masiv spațiul de cariere posibile. Majoritatea oamenilor încă nu și-au dat seama de asta.” Conform celor spuse de Ravikant, o prezență puternică în online nu doar că te poate ajuta să te diferențiezi de competitorii tăi, dar îți deschide noi posibilități și calea spre o piață imensă, care cuprinde de fapt întreaga lume .

5. Folosește dobânda compusă

“Joacă jocuri iterative. În viață, toate randamentele provin din dobânda compusă:  în bogăție, relații sau cunoștințele acumulate”

Principiul dobânzii compuse funcționează nu doar în domeniul investițiilor, ci în aproape orice alt domeniu care se bazează pe acumulare: cunoștințe, afaceri, obiceiuri, etc. Altfel spus, nu te poți aștepta la rezultate fabuloase peste noapte, dar dacă ești constant și perseverent în acțiunile tale și investești regulat în lucrurile care contează, asta îți va aduce în timp câștiguri exponențiale – garantat.

6. Pentru a obține clienți ai nevoie de un bun vânzător

Indiferent cât este de bun produsul tău, dacă nu știi să-l îmbraci corespunzător și să-l vinzi audienței, atunci ești departe de ideea de  a deveni bogat. Așadar, ține cont de spusele lui Ravikant și “învață să vinzi. Învață să construiești. Dacă le poți face pe amândouă, vei fi de neoprit.

7. Alege cu grijă cu cine te asociezi

Este foarte important să alegi cu multă responsabilitate oamenii cu care vrei să pornești business-ul. “Alege parteneri de afaceri cu multă inteligență, energie și, mai presus de toate, integritate.”

8. Caută să dobândești: cunoștințe specifice, responsabilitate și leverage

Dacă vrei să devii bogat trebuie să înveți să te diferențiezi. Un mod de a face asta este ca în business-ul tău să înveți să-ți dezvolți cunoștințele specifice și spiritul responsabilității. “Cunoștințele specifice sunt cunoștințe pentru care nu poți fi instruit. Dacă societatea te poate antrena pentru ceva anume, înseamnă că poate antrena și pe altcineva și că te poate înlocui. Cunoștințele specifice sunt adesea foarte tehnice sau creative. Nu pot fi externalizate sau automatizate.”

În afaceri nu este nimic garantat. Însă trebuie să nu te temi să riști și să încerci. “Asumă-ți riscuri în nume propriu. Societatea te va răsplăti cu responsabilitate, capital și leverage.”

De asemenea, Ravikant mai adaugă faptul că bogăția se atinge cel mai bine atunci când poți să multiplici succesul înregistrat fără costuri extra. “Averile se construiesc prin efectul de levier (pârghie). Efectul de levier în afaceri provine din capital, oameni și din produse fără costuri marginale de replicare (cod și media).”

Succes în afaceri fără să te bazezi pe noroc? Iată că Ravikant a găsit soluția. Tot ce trebuie să faci este să iei fiecare principiu și să te asiguri că îl aplici întocmai în afacerea ta. Fii pregătit pentru o schimbare, fii pregătit pentru succes!

Similar Posts