Obții bani din rețelele de socializare? Iată cum poți avea venituri legale
Ești influencer, expert Social Media, blogger sau vlogger? Cum obții bani din rețelele de socializare legal? Iată cum trebuie să te înregistrezi ca influencer și ce obligații fiscale ai.
Cuprins
Ce presupune activitatea de influencer, expert Social Media, blogger sau vlogger?
Deși abia în ultimii doi ani telemunca a început să fie acceptată în mai multe domenii, există deja de mai mulți ani persoane fizice care au reușit să identifice și să obțină venituri din rețelele sociale. Din punct de vedere fiscal, aceste venituri sunt încadrate ca venituri din activități independente deoarece:
- se pot realiza de oriunde, și în programul ales de influencer
- activitatea se desfăşoară cu regularitate, având caracter de continuitate,
- creatorul de conținut își asumă riscurile inerente activității
- poate realiza conținut pentru mai mulți clienți
- își folosește bunurile proprii
- realizează activitatea pe cont propriu, în scopul obținerii de venituri
Cum poți avea venituri legale ca influencer?
Dacă obții venituri din rețelele sociale, indiferent că sunt de la clienți din România sau din străinătate, se consideră ca fiind venituri obținute din activităţi independente desfăşurate în țara noastră. Pentru a fi considerate legale, trebuie să declari veniturile obținute la Fisc și să te înregistrezi legal pentru a putea achita taxele aferente.
Trebuie menționat că aici intră atât
- veniturile în bani (care presupun o remunerație financiară),
- cât și cele în natură (produse, servicii, călătorii etc.).
Cum trebuie să te înregistrezi legal?
În calitate de creator de conținut pe rețelele sociale trebuie să îți alegi o formă de organizare potrivită activității tale. Poți alege forma de desfășurare a activității în funcție de:
- caracterul de continuitate
- modul de declarare și de impozitare
Persoană fizică neînregistrată juridic și fiscal
Poți lucra cu contract de colaborare dacă activitatea desfășurată nu presupune continuitate. Astfel, dacă obții venituri în bani și/sau în natură din România, clientul pentru care prestezi serviciul are obligația de a declara și plăti către stat impozitul pe venit de 10%.
Dacă aceste venituri sunt însă obținute din străinătate, apare obligația de a declara aceste venituri prin Declarația Unică. Termenul de depunere a declarației este de până la data de 25 mai a anului următor celui în care a fost realizat venitul.
Taxe și impozite
În ambele cazuri, impozitul datorat este de 10%. În ceea ce privește contribuția la sănătate (CASS), aceasta se datorează indiferent dacă venitul este obținut din România sau din străinătate (în baza Declarației Unice), însă numai dacă depășești un venit anual de 12 salarii minime pe economie.
Când este o formă de organizare potrivită?
Potrivită celor la început, care au un nivel scăzut de activitate și colaborări sporadice.
Persoană fizică autorizată (PFA)
Te poți înregistra ca PFA dacă desfășori activitatea de influencer/creator de conținut pe rețelele sociale cu regularitate.
De reținut: Ca PFA
- ai obligația de a ține contabilitatea
- îți poți deduce cheltuielile
- ai obligația declarării veniturilor obținute prin depunerea anuală a Declarației Unice.
Taxe și impozite
Ca PFA datorezi la FISC:
- impozit pe venit de 10%
- contribuția la sănătate (CASS), indiferent dacă venitul este obținut din România sau din străinătate (în baza Declarației Unice), însă numai dacă depășești un venit anual de 12 salarii minime pe economie
- contribuția la pensie – CAS (25% la un venit minim impus).
Important!
De asemenea, conform O.U.G. nr.44/20083 îți mai poți desfăşura activitatea și ca întreprindere individuală (II) sau ca membru al unei întreprinderi familiale (IF). Află de aici care sunt diferențele dintre PFA și II sau IF.
Când este o formă de organizare potrivită?
Potrivită celor cu un nivel ceva mai crescut de activitate (pentru că îți poți deduce cheltuieli) și care au colaborări cu caracter de continuitate.
Societate cu răspundere limitată (SRL)
Dacă dorești, poți opta de asemenea pentru înființarea unui SRL. În acest caz, vei fi încadrat ca microîntreprindere și vei avea obligația:
- declarării trimestriale a declarațiilor fiscale
- și a repartizării profitului realizat sub forma dividendelor.
Taxe și impozite
Ca SRL, vei avea de plătit la ANAF
- impozit pe venitul microîntreprinderilor: 3% (dacă nu ai niciun angajat) sau 1% din cifra de afaceri (dacă ai cel puțin un angajat, care poți fi chiar tu)
- impozit pe dividende 5%
- taxele salariale în cazul unui contract de muncă
- TVA 19%, la depăşirea plafonului de scutire de 300.000 de lei prevăzut în Codul fiscal, dar și în situația în care ai achiziții intracomunitare sau ai clienți persoane impozabile din UE.
Când este o formă de organizare potrivită?
Potrivită celor cu un volum mai mare de activitate pentru ca la încasări mai mari e mai avantajos din punct de vedere fiscal.
În prezent rețelele sociale și creativitatea te pot ajuta să obții venituri atât active, cât și pasive prin conținutul creat și publicat prin canalele Social Media. Însă este foarte important să nu uiți că orice venit (în bani sau în natură) trebuie să întrunească toate condițiile legale: să fie declarat și impozitat corect.