Capitalul social al unui SRL
Acasă » Cum să administrezi o firmă » Capitalul social al unui SRL
|

Capitalul social al unui SRL

Ce este capitalul social al unui SRL, ce valoare are și cum poate fi folosit? Citește în continuare și află tot ce trebuie să știi despre capitalul social al unei firme.

1. Ce este capitalul social?

Capitalul social reprezintă totalitatea contribuțiilor persoanelor fizice și/sau juridice care au convenit înființarea unei societăți comerciale. Acesta se constituie prin aportul fondatorilor și poate lua mai multe forme:

 a.  forma banilor (aport la capitalul social în numerar)

b.  forma bunurilor mobile sau imobile (aport la capitalul social în natură – acesta va fi exprimat în bani după o evaluare a bunurilor de către o persoană calificată în acest sens)

c. forma expertizei unuia sau a mai multor asociați în domeniul de activitate ales (aport la capitalul social în industrie – este întâlnit mai rar față de celelalte forme amintite).

2. Valoarea minimă a capitalului social

Până de curând, valoarea minimă a capitalului social era de 200 RON. Odată cu intrarea în vigoare a Legii 223/2020 la data de 2 Noiembrie 2020, această cerință a fost eliminată.

Totuși, întrucât conform legii societăților capitalul social al unei firme se divide în părți sociale egale, acesta nu poate fi mai mic de 1 RON. Astfel, un SRL cu un asociat trebuie să aibă un capital social minim de 1 RON (în acest caz asociatul unic va avea o singură parte socială în valoare de 1 RON, reprezentând un total de 1 RON aport la capitalul social). În cazul unui SRL cu doi asociați fondatori, aportul la capitalul social trebuie să fie de minim 2 RON (2 părți sociale, fiecare a câte 1 RON), ș.a.m.d.

3. Când și cum se depune capitalul social?

Una dintre schimbările majore aduse de Legea 223/2020 este eliminarea necesității depunerii capitalului social înainte de înființarea firmei. Concret, până la intrarea în vigoare a legii sus-numite, asociatul fondator trebuia să facă un total de două drumuri la bancă pentru înființarea unei firme – unul înainte de înființare, exclusiv pentru depunerea capitalului social, și încă unul după înființare, pentru deschiderea unui cont bancar curent pe firmă.

Dovada depunerii capitalului social, respectiv chitanța primită de la bancă, era apoi atașată dosarului de înființare ce urma să fie depus la Registrul Comerțului. Prin eliminarea acestei cerințe, asociatul fondator scapă de un drum din cele două. Acum, vizita la bancă este necesară doar după ce firma este înființată, pentru deschiderea unui cont bancar de firmă și depunerea capitalului social în acest cont.

4. De ce este importantă valoarea capitalului social?

Chiar dacă legea nu mai prevede o valoare minimă a capitalului social (suma de 1 RON este una simbolică, la fel cum era și cea de 200 RON, de altfel), există situații în care un capital social de valoare mică poate pune piedici dezvoltării unui SRL.

Capitalul social reflectă din punct de vedere juridic obligațiile unei companii către asociații/acționarii acesteia. El apare ca o datorie (un pasiv) pe termen nedeterminat față de aceștia.

Acest lucru înseamnă că asociații unui SRL sunt răspunzători în fața creditorilor societății doar în limita aportului lor la capitalul social al societății. Practic, dacă firma datorează unui creditor suma de 5000 RON și se află în incapacitate de plată, creditorul va putea revendica de la asociatul firmei doar acea sumă reprezentând valoarea aportului său la capitalul social.

În practică, un SRL cu un capital social mic va avea un acces limitat la finanțare. Băncile ezită să acorde credite firmelor cu un capital social redus deoarece riscul de nerambursare este mult mai ridicat iar solicitantul nu prezintă suficientă credibilitate.

5. Cum poate fi folosit capitalul social?

Unul dintre cele mai des-întâlnite mituri în rândul antreprenorilor este faptul că suma ce reprezintă valoarea capitalului social trebuie păstrată permanent în firmă. Acest lucru este fals. Firma poate dispune de capitalul social după cum dorește – banii pot fi – și sunt de celele mai multe ori – folosiți în interesul firmei imediat după înființare.

De asemenea, valoarea capitalului social poate fi majorată sau micșorată după înființare, în funcție de decizia asociaților și de interesele societății. Toate modificările de capital social trebuie înregistrate la Registrul Comerțului.

Articole similare