Acțiuni, ETF, criptomonede - află ce taxe datorezi
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Faci trading pe bursă? Acțiuni, ETF, criptomonede – află ce taxe datorezi

Faci trading pe bursă? Acțiuni, ETF, criptomonede – află ce taxe datorezi

Faci trading pe bursă? Acțiuni, ETF, criptomonede – află ce taxe datorezi, când și cum plătești pentru câștigurile obținute din investițiile la bursă sau din tranzacțiile cu criptomonede. Iar dacă nu ești încă familiarizat cu diferențele dintre acestea, poți găsi detalii în acest articol.

Cum se impozitează câștigurile din investiții la bursă?

Trebuie să ai în vedere că asemenea veniturilor din jocuri de noroc sau alte câștiguri în bani sau în natură, și câștigurile din investițiile la bursă sunt supuse impozitării. Iată ce taxe ai de plătit pentru tranzacțiile cu acțiuni, ETF etc.

Ce taxe datorezi?

  1. Impozitul pe dividende:
    • Se datorează doar dacă deții acțiuni în cadrul unei companii care distribuie dividende.
    • Valoarea impozitului pe dividende variază în funcție de locul în care compania care distribuie dividende își are sediul principal:
      1. în România dividendele sunt impozite cu o cotă de 8%, iar acest impozit se reține la sursă. Asta înseamnă că firma care distribuie dividendul are obligația de a-l reține și a-l vira către Fisc în numele tău.
      2. sau în străinătate: Fiecare țară impozitează dividendele într-un mod diferit și la cote diferite. Astfel, ca investitor într-o companie din țara respectivă, te supui legislației fiscale aplicabile acolo. Totuși, trebuie analizat dacă România are încheiată o Convenție de Evitare a Dublei Impuneri cu țara în care compania își are sediul central. Astfel veniturile tale vor fi impozitate cu procentul redus.
  2. Impozit pe câștigurile obținute la Bursă din tranzacțiile efectuate: 10% din valoarea câștigului. Important: Acest impozit se plătește doar atunci când vinzi instrumentele financiare și banii câștigați intră în contul deschis la broker. 
  3. Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) 10%: se plătește doar atunci când câștigurile din investiții la bursă/dividende depășesc plafonul de 6 salarii minime brute pe țară, conform plafonului în care se încadrează venitul încasat, după cum urmează:
    • nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, dacă dividendele încasate sunt cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară (3.000 lei x 6 = 18.000 lei – plafon; 18.000 x10% = 1.800 lei – contribuția)
    • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, dacă dividendele încasate sunt cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară (3.000 lei x 12 = 36.000 lei – plafon; 36.000×10% = 3.600 lei – contribuția)
    • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, dacă dividendele încasate sunt peste 24 de salarii minime brute pe ţară (3.000 lei x 24 = 72.000 lei – plafon; 72.000 x10% = 7.200 lei – contribuția)

Cum declari și plătești aceste taxe la ANAF?

Declararea câștigurilor din tranzacții la bursă se face prin completarea Declarației Unice până la 25 mai anul următor celui în care ai realizat venitul.

Câștigurile din criptomonede

Ce taxe se plătesc pentru câștigul din criptomonede?

  1. Impozitul pe venit de 10% determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare și preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei. Important: Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.
  2. CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate) 10%, doar dacă se depășește valoarea plafonului de 6 salarii minime, conform plafonului în care se încadrează venitul încasat, după cum am detaliat la veniturile din acțiuni, mai sus
  3. impozitul pe venituri din străinătate: trebuie analizat dacă există o convenţie de evitare a dublei impuneri.

Cum declari câștigul din criptomonede și când trebuie să plătești impozitul?

Orice venit obținut din tranzacțiile cu criptomonede reprezintă venit impozabil. Astfel, pentru declarare ai obligaţia completării și depunerii Declarației unice. Aceasta trebuie depusă până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.

Ce se întâmplă dacă nu plătești la ANAF pentru câștigurile de la bursă/criptomonede?

Datorită cotelor reduse de 10% impozit pe venit și 8% impozit pe dividende România este o țară foarte prietenoasă din punct de vedere fiscal. Astfel, nu merită să ignori taxele nici moral, dar mai ales legal. 

La ce să te aștepți dacă plătești cu întârziere sau ignori declararea câștigurilor?

  1. pentru întârziere vei plăti accesorii sub formă de dobânzi și penalizări
  2. pentru nedeclarare vei plăti accesorii sub formă de dobânzi și penalizări și amenzi, dar fapta poate fi încadrată ca evaziune fiscală. Fiind faptă penală se pedepsește cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi.

Similar Posts