Diferența dintre profit și cash flow
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Diferența dintre profit și cash flow

Diferența dintre profit și cash flow

Orice antreprenor, indiferent de mărimea sau vechimea firmei, trebuie să urmărească atent doi dintre cei mai importanți indicatori financiari. Profitul și cash flow-ul sunt indicatorii care reflectă sănătatea financiară a afacerii așa că este bine să știi cum îi identifici și cum îți influențează deciziile de business. Descoperă diferența dintre profit și cash flow, ce sunt fiecare, dar și de ce este important să le cunoști pe ambele.

Ce înseamnă Profit?

Unul dintre indicatorii care îți arată dacă ai o afacere viabilă sau nu este profitul. Calculat ca diferența pozitivă dintre veniturile generate de firmă și cheltuielile suportate într-un an fiscal, profitul este un indicator urmărit îndeaproape de investitori și creditori. 

Important

  1. Dacă valoarea veniturilor este mai mică decât cea a cheltuielilor atunci firma înregistrează pierdere. Astfel, dacă ești interesat să obții o finanțare (investitori, credit bancar, fonduri europene) este bine să iei măsuri pentru a crește veniturile sau a reduce cheltuielile. Pentru ca o afacere să fie rentabilă este foarte important ca rezultatul afacerii să fie pozitiv (să înregistrezi profit).
  2. Deși creșterea profitului este benefică pentru afacere, crearea unor noi surse de venit cum ar fi dezvoltarea unui nou produs, poate duce, cel puțin temporar, și la creșterea cheltuielilor, ceea ce poate genera probleme de cashflow.
  3. Profitul companiei se calculează strict ca diferență între valorile facturilor emise către clienți și a celor primite de la furnizori, indiferent dacă acestea au fost încasate/achitate sau nu.
  4. Există două tipuri principale de profit:
    1. Profit brut – Este profitul realizat de firmă după ce costurile directe din furnizarea de bunuri/servicii au fost deduse.
    2. Profit net – Este profitul realizat de firmă după ce au fost deduse toate celelalte costuri, inclusiv impozitele și taxele ANAF

Ce înseamnă cash flow?

Pe scurt, cash-flow-ul afacerii (fluxul de numerar) se referă la banii care intră și ies din afacere într-o anumită perioadă de timp. Pentru a putea planifica viitoarele acțiuni ale firmei este important să menții un nivel pozitiv al fluxului de numerar. Doar așa îți poți menține firma activă și viabilă, și, prin urmare, genera plusvaloare pentru a atrage noi investitori.

Atenție:

Spre deosebire de profit, cash-flow-ul se calculează ca diferență între încasări și plăți. Astfel, poți menține o valoare pozitivă a cash-flow-ului doar dacă încasările sunt mai mari decât plățile 

De ce este important să le cunoști pe ambele?

Pentru a ști dacă afacerea ta este viabilă și cu potențial, trebuie să monitorizezi atent cei doi indicatori – profitul și cash flow-ul. Dacă deții informații despre cei doi indicatori, vei putea observa dacă afacerea ta funcționează și astfel, vei ști ce decizii să iei.

Ce îți spune fiecare indicator?

Prin monitorizarea profitului știi dacă afacerea este sau nu rentabilă. Pe de altă parte, este important să monitorizezi fluxurile de numerar ale afacerii pentru:

  • a putea să planifici activitatea firmei
  • a te asigura că dispui de banii necesari pentru achitarea datoriilor și a cheltuielilor curente (este important să eviți supraîndatorarea pentru a nu intra într-un blocaj financiar)
  • a lua decizii corecte cu privire la generarea unor noi surse de venit
  • a evalua starea de sănătate a afacerii tale.

Care sunt situațiile de evitat și în ce situație este ideal să te regăsești?

  1. De evitat:
    1. profit mare și cash flow negativ – Dacă te încadrezi în această situație înseamnă că deși facturezi suficient pentru a avea venituri care depășesc cheltuielile, nu reușești să încasezi la timp.
    2. profit mic și cash flow pozitiv – Presupune că termenul de încasare este semnificativ mai mic decât termenul de plată către furnizori. În această situație poți folosi cash-flow-ul pentru a identifica noi surse de creștere a profitului.
  2. Situația ideală este, desigur, cea în care business-ul este profitabil și cu cash flow pozitiv. Asta înseamnă că facturezi suficient și încasezi la timp pentru a achita la timp datoriile. Cum te menții aici? Prin monitorizarea veniturilor și a cheltuielilor, și desigur, prin asigurarea unor termene corecte pentru încasarea, respectiv plata facturilor. 

Diferența dintre profit și cash flow

După cum am evidențiat, profitul și cash-flow-ul sunt doi indicatori diferiți, dar complementari. Ce îi diferențiază?

  1. o primă diferență reiese din modul de calcul: profitul este calculat ca diferență între venituri și cheltuieli (așa cum reies din facturi, indiferent dacă sunt sau nu încasate), iar cash-flow-ul se calculează pe baza încasărilor și plăților
  2. profitul reprezintă tot ceea ce rămâne din veniturile afacerii după deducerea costurilor, în vreme ce fluxul de numerar reprezintă fluctuațiile banilor (banii care intră și ies din firmă pe parcursul unei perioade date) 
  3. profitul îți indică dacă afacerea este rentabilă (reflectă succesul imediat al afacerii), în vreme ce cash-flow-ul te ajută să identifici perspectivele financiare pe termen lung. Altfel spus, profitul îți spune dacă te îndrepți în direcția corectă, iar fluxul de numerar îți spune dacă ai resursele necesare pentru a ajunge acolo.

Exemplificarea diferențelor dintre profit și cash flow

Iată un exemplu care să reflecte mai bine diferențele dintre cei doi indicatori:

Firma Gamma SRL are ca obiect de activitate producția de mobilier pentru birouri. În anul N a creat 100 de colecții de mobilier de birou la un cost total de 150.000 Euro și le-a vândut cu 200.000 Euro. Asta presupune un profit de 50.000 Euro

Firma a achitat costul materiei prime, salariile angajaților și cheltuielile de marketing în luna septembrie, anul N, luna achiziției, iar facturile către clienți au un termen de plată de 30 de zile. Astfel, se observă că fluxul de numerar pentru prima lună în timpul producției este negativ de 150.000 Euro. 

În octombrie, anul N, firma încasează de la clienți suma de 200.000 Euro. Astfel, fluxul de numerar crește până la 200.000 Euro. 

Atenție

Firma Gamma se află în situația “Profitabil, dar cu cashflow negativ”. Ce înseamnă asta? Această scădere urmată de un vârf poate să nu fie o problemă pentru o sumă mică, dar poate fi o reală problemă atunci când vorbim despre sume mari. Ce soluții există pentru a echilibra situația?

  1. Gamma poate să aibă încasări din vânzări anterioare care să acopere integral, sau parțial, costurile de producție.
  2. Poate să solicite furnizorilor de materie primă termene de plată mai mari. Prin întârzierea plăților în numerar își poate asigura un cash-flow pozitiv sau cel puțin o valoare negativă mai mică.
  3. Gamma poate să caute noi surse de finanțare a afacerii: linii de credit, credite de capital de lucru, granturi de capital de lucru sau chiar investiții din partea unor business angels.

Un cash-flow pozitiv presupune posibilitatea dezvoltării unor noi surse de venit, deci noi oportunități de afaceri. Asigură-te constant că ai un cash-flow pozitiv pentru o afacere rentabilă și profitabilă.

Similar Posts