Pot avea sediu social și punct de lucru la aceeași adresă?
Te-ai decis să-ți începi propria afacere? Unul dintre lucrurile esențiale care trebuie stabilite este sediul social. Apoi, în funcție de specificul business-ului tău va trebui să alegi și spațiul unde îți vei desfășura activitatea, dacă vei avea sau nu sediu social și punct de lucru la aceeași adresă.
- Ce este sediul social?
- Ce este punctul de lucru?
- Pot avea sediu social și punct de lucru la aceeași adresă?
- Ce trebuie să reții?
Ce este sediul social?
Sediul social este adresa declarată în actele de înregistrare ale firmei. Aici se comunică în mod oficial corespondența de la anumite instituții (Registrul Comerțului, ANAF etc.). Mai mult, firma Nu poate exista fără un sediu social, acesta fiind, conform legii societăților comerciale, unul din elementele obligatorii ale actului constitutiv.
Astfel, la înființarea unui SRL la ONRC, trebuie prezentat documentul care atestă dreptul de folosință al firmei asupra spațiului declarat ca sediu social. După caz, sediul social poate fi:
- sediu propriu (va figura ca activ al firmei)
- domiciliul unuia dintre asociați sau administratori (pus la dispoziția firmei în mod gratuit în baza unui contract de comodat)
- în altă locație (în baza unui contract de comodat sau contract de închiriere)
- la avocat (cu contract pentru maxim 1 an cu posibilitatea prelungirii).
Important: În cazul în care sediul social este în baza unui contract de comodat/închiriere declarat la ONRC cu o perioadă delimitată, este important să se facă prelungirea perioadei de valabilitate anterior expirării termenului inițial. În caz contrar, expirarea sediului social poate atrage consecințe asupra firmei precum:
- inactivitatea fiscală
- pierderea codului de TVA etc.
Ce este punctul de lucru?
Punctul de lucru diferă de sediul social în primul rând prin faptul că sediul social este adresa oficială a firmei, în timp ce punctul de lucru reprezintă doar spațiul în care se desfășoară activitatea economică. Asemenea sediului social, și punctul de lucru trebuie declarat la Registrul Comerțului.
Două aspecte importante de reținut care fac diferența între sediul social și punctul de lucru
- punctul de lucru poate fi deschis atât în momentul înființării firmei la Registrul Comerțului, cât și ulterior, pe parcursul funcționarii acesteia
- punctul de lucru nu se declară în actul constitutiv (decât eventual dacă se face simultan cu înființarea societății)
- poți avea mai multe puncte de lucru, oriunde pe teritoriul României.
Când este nevoie de un punct de lucru?
De regulă, punctul de lucru în cazul unei SRL se înființează în momentul în care activitatea economică a societății se desfășoară într-un alt loc decât în sediul social/la terți. Astfel, pot apărea situații în care punctul de lucru devine obligatoriu. Spre exemplu:
- sediul social al firmei este într-o localitate, dar activitatea se desfășoară în altă locație
- activitatea impune necesitatea unui punct de desfacere/atelier de producție etc.
- sediul social este doar unul administrativ, la biroul unui avocat, și este nevoie de un birou pentru a primi clienții
Când nu este necesar un punct de lucru? Diferența dintre sediu social cu activitate și punctul de lucru
- Sediu social cu activitate: În general, punctul de lucru este o opțiune, nefiind obligatorie declararea lui la înmatriculare, și nici ulterior. Activitatea firmei poate fi derulată și la sediul social al firmei, în acest caz fiind vorba despre un sediu social cu activitate. Dacă vrei să desfășori activitate la sediul social (altul decât la cabinet de avocat) este suficient să îți autorizezi activitățile dorite la sediul social, și astfel nu mai este nevoie de înființarea unui punct de lucru.
- Activitate la terți: De reținut faptul că activitatea unui SRL se poate desfășura și la clienți. Dacă ești în această situație este nevoie de autorizarea codurilor CAEN la terți, și nu mai trebuie să înființezi un punct de lucru.
Pot avea sediu social și punct de lucru la aceeași adresă?
Dacă se dorește, sediul social și punctul de lucru pot fi la aceeași adresă, doar dacă sunt camere diferite în aceeași clădire. Totuși, înainte de a decide acest aspect stabilește următoarele lucruri:
- unde va fi sediul social?
- firma va avea un sediu social cu activitate?
- unde se desfășoară activitatea economică a firmei: la terți, la sediul social, la punctul de lucru?
Ce trebuie să reții?
- Unul din lucrurile esențiale care trebuie stabilite la înființarea unei firme este sediul social.
- Sediul social poate fi:
- sediu propriu
- domiciliul unuia dintre asociați sau administratori
- în altă locație
- la avocat.
- Punctul de lucru va fi spațiul în care îți vei desfășura activitatea, în funcție de specificul afacerii, cu mențiunea că acesta nu este obligatoriu decât în anumite domenii de activitate/situații
- Poți avea sediu social și punct de lucru la aceeași adresă, doar dacă sunt camere diferite în aceeași clădire.
- Activitatea firmei se poate desfășura:
- la sediul social
- la punctul de lucru
- la terți
Ai nevoie de un punct de lucru? La StartCo găsești informațiile de care ai nevoie, lista documentelor necesare pentru înființarea unui punct de lucru, dar și oamenii potriviți care să te elibereze de stresul birocratic.
Înființează un nou punct de lucru
- rapid,
- oriunde în țară,
- 100% digital și
- fără deplasări inutile.