Prețul serviciilor de contabilitate: din ce este format și ce înseamnă un preț corect?
Indiferent de forma juridică – PFA sau SRL – ai obligația de a ține o evidență contabilă. În plus, în schimbul unui onorariu corect, un contabil bun te va ajuta nu doar să-ți îndeplinești această obligație legală, ci și să identifici soluțiile potrivite pentru optimizarea afacerii. Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre prețul serviciilor de contabilitate: din ce este format și ce înseamnă un preț corect.
Cuprins
Cum estimezi prețul serviciilor de contabilitate?
Înainte de a începe o afacere probabil vrei să știi cât te-ar putea costa serviciile contabile. Iată cum îl poți estima.
Onorariul unui contabil poate varia în funcție de
- tipul de prestator de servicii
- volumul de muncă
- serviciile de care ai nevoie
- nivelul de experiență al acestuia
- dar și de facilitățile pe care contabilul ți le pune la dispoziție.
Volumul de muncă
Deși în prețul serviciilor de contabilitate intră o serie de variabile, cel mai important este volumul de muncă necesar pentru a ține evidența contabilă a firmei. Desigur, volumul de muncă este determinat de particularitățile fiecărei afaceri după cum urmează:
- domeniul de activitate: servicii, comerț, producție, etc.
- mărimea firmei
- numărul de angajați
- numărul de documente contabile (de înregistrări)
- numărul punctelor de lucru
- vectorul fiscal: impozit pe profit/microîntreprindere, plătitor/neplătitor de TVA, operațiuni intracomunitare, import/export, etc.
Serviciile de care ai nevoie
Pentru a stabili un preț, contabilul va avea nevoie să știe de ce servicii ai nevoie. Cu cât vei avea mai multe ore de consultanță și mai multe servicii contabile, cu atât vei plăti un cost mai mare.
Nivelul de pregătire și expertiză al contabilului
Un aspect foarte important care influențează prețul este nivelul de consultanță oferit. Dacă beneficiezi de serviciile unui expert contabil vei avea parte de un nivel de pregătire și expertiză superior față de un contabil neautorizat.
Tipul de prestator de servicii
Ca orice alt serviciu, și contabilitatea poate fi prestată prin intermediul
- unei firme
- sau a unui PFA
Dacă furnizorul tău de servicii contabile este o firmă de contabilitate, care are angajați, cărora le oferă condiții bune de lucru și un salariu pe măsură, atunci acest lucru se va reflecta în preț. Prin urmare tu vei plăti un preț mai mare decât dacă ai avea un contabil care nu are angajați și activează ca freelancer pentru un anumit număr de clienți. În același timp, o firmă de contabilitate are acces, de obicei, la mai multe resurse și îți poate pune la dispoziție o gamă mai largă de servicii.
Facilitățile puse la dispoziția clientului de către contabil
Atunci când îți alegi contabilul trebuie să acorzi o atenție sporită facilităților oferite. Pe lângă serviciile contabile standard, ai mai putea beneficia de
- servicii de facturare
- rapoarte lunare
- servicii de contabilitate online
- acces nelimitat la evidențele contabile
Desigur, toate aceste beneficii extra se vor reflecta și în prețul serviciilor, reprezentând astfel costuri mai mari pentru afacerea ta.
Din ce este format prețul serviciilor contabile?
După evaluarea variabilelor de mai sus, prețul serviciilor contabile va fi format din costul aferent serviciior stabilite:
- evidență contabilă
- salarizare
- consultanță
- facturare
- raportare etc.
Ce înseamnă un preț corect?
Cu siguranță oricine își dorește să plătească un cost corect pentru serviciile primite. Cum te asiguri că prețul cerut de contabilul tău este cel corect?
- analizezi numărul de documente lunare
- stabilești de ce servicii contabile ai nevoie
- studiezi piața de servicii contabile
Trebuie să înțelegi că un preț corect nu este neapărat mai mic. Asigură-te mai degrabă că serviciile primite sunt cu adevărat de calitate.