Unde plătesc taxe nomazii digitali?
Datorită digitalizării și flexibilității companiilor, în ultimii ani a devenit foarte popular să lucrezi ca nomad digital. De altfel, există o mare varietate de job-uri pe care le poți face ca nomad digital: profesor, virtual assistant, content writer etc. Dacă te atrage ideea, sau ai un prieten care ar putea fi interesat, în acest articol vei găsi informații complete despre meseria de nomad digital, cum poți obține viza de nomad, ce implicații fiscale există și desigur, unde plătesc taxe nomazii digitali.
Cuprins
Ce sunt nomazii digitali?
Conform Legii nr. 22 din 14 ianuarie 2022 privind regimul străinilor în România, nomadul digital este definit ca fiind „străinul angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României şi care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicaţiilor sau care deține o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor și poate desfășura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanţă, prin folosirea tehnologiei informației şi comunicaţiilor”.
Așadar, nomazii digitali sunt persoane care își câștigă venituri lucrând online, fie pentru anumite companii, fie ca freelancer, din orice loc al lumii.
Ce poți face ca nomad digital?
Există o mare varietate de job-uri pe care le poți practica în calitate de nomad digital. Iată câteva exemple:
- programator
- consultant
- blogger
- asistent virtual (social media management, creare de conținut, răspuns la e-mailuri etc)
- profesor etc.
Cum și unde găsești joburi remote?
Indiferent că vrei un job project-based (pe o durată limitată) sau ceva full-time (pe perioadă nedeterminată) poți aplica la job-ul care ți se potrivește prin intermediul unei platforme precum:
Unde plătesc taxe nomazii digitali?
Nomazii digitali nu sunt scutiți de taxe și impozite, ei având obligația de a plăti taxe în țara de rezidență fiscală.
Important:
Există posibilitatea de a aplica pentru rezidență fiscală în țara în care locuiești pentru mai mult de 183 de zile, și implicit vei putea plăti taxele acolo. Trebuie să ai în vedere însă că asta nu se întâmplă automat, trebuie să aplici pentru asta. Am detaliat în alt articol toate informațiile despre rezidența fiscală și despre modalitatea de a obține rezidență fiscală pe teritoriul României.
Ce este viza de nomad digital și cum afectează asta taxele?
În ultimii ani, România a îmbrățișat tot mai mult ideea lucrului de la distanță, fiind în prezent situată pe locul 3 în topul „Digital Nomad Index” pentru atractivitatea condițiilor de muncă la distanță. Ca urmare, a fost promulgată o lege (Legea nr. 22 din 14 ianuarie 2022) prin care s-a definit noțiunea de nomad digital și totodată, s-au introdus reglementări cu privire la dreptul de ședere pe teritoriul României. În acest context, nomazii digitali pot să solicite de la Consulatul României competent o viză de lungă ședere pentru “alte scopuri” dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de lege.
Ce înseamnă viza de nomad digital?
Datorită prevederilor intrate în vigoare prin Legea nr. 22/2022, nomazii digitali au dreptul de a solicita o viză de lungă ședere, în situația în care aleg să rămână pe teritoriul României în timp ce obțin venituri din prestarea activităților desfășurate la distanță.
Astfel, prin viza de nomad digital
- nomazii primesc protecția generală pe care Constituția, legile țării și tratatele internaționale la care România este parte o oferă
- străinii pot beneficia de măsuri de protecție socială din partea statului, în aceleași condiții ca și cetățenii români.
Ce trebuie să mai știi depre viza de nomad digital?
Există tipuri diferite de vize în funcție de regulile create de fiecare țară. Unele țări au doar reguli pentru acordarea vizei, dar nu percep apoi taxe suplimentare din venit, în vreme ce alte țări percep taxe suplimentare pe venitul obținut. Totuși, majoritatea țărilor cer un venit minim specific. Spre exemplu
- pentru Costa Rica sau Croația trebuie să faci dovada unui venit minim de aproximativ 2500 Euro pe lună
- pentru Estonia există un plafon de 3500 Euro pe lună
- pentru România viza se acordă celor cu un venit de cel puțin trei ori cât salariul mediu brut lunar din țară.
Vizele pentru nomazi digitali sunt oferite în prezent de state ale Uniunii Europene precum cum Croația, Republica Cehă, Estonia, Islanda, Germania, Spania, România, Letonia, Portugalia. Atenție: fiecare țară are cerințe specifice privind eligibilitatea și acordarea vizelor pentru nomazi digitali.
Dacă am obținut viza de nomad digital asta înseamnă că voi plăti taxe pe venit în țara respectivă sau în țara de rezidență?
Depinde. Ca și regulă generală, țara ta de rezidență te va considera rezident fiscal (care trebuie să plătească taxe) până în momentul în care o anunți că ți-ai schimbat rezidența fiscală și informezi care este noua ta rezidență fiscală. Vizele de nomad digital nu vin de obicei la pachet cu o nouă rezidență fiscală, ceea ce înseamnă că rămâi rezident fiscal în țara de origine. Este însă posibil să vina la pachet cu anumite taxe suplimentare. De exemplu:
- Costa Rica: 100 de dolari pentru cerere, plus 90 de dolari pentru documentele de ședere legală
- Croația: 420 kuna pentru cerere, 460 kuna pentru viză și 310 kuna pentru cardul de ședere biometric
- Germania: 75 de euro (75 de dolari) pentru cererea de viză și până la 100 de euro pentru taxele de procesare
- Grecia: 75 de euro pentru taxa de cerere și 150 de euro pentru o taxă de administrare, potrivit Citizen Remote
- Italia: Cost: 116 euro etc.
Cum primești viza de nomad?
Cerințele de viză variază de la o țară la țară, așa că este recomandat să te informezi cu privire la condițiile din țara respectivă. Există de regulă niște condiții generale, dar pot exista și criterii specifice.
Ce trebuie să știi dacă vrei să lucrezi ca nomad digital pe teritoriul României? Viza de nomad se acordă de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din țara în care nomazii digitali ai reședința sau domiciliul. Pentru a primi viza trebuie să îndeplinești cumulativ câteva condiții:
- să dispui de mijloace de întreținere obținute din activitatea desfășurată, în cuantum de cel puțin trei ori câștigul salarial mediu brut lunar din România pentru fiecare dintre ultimele 6 luni anterioare depunerii cererii de viză, precum și pentru întreaga perioadă înscrisă în viză
- și să desfășori activitățile din care obții venituri, de la distanță, prin utilizarea tehnologiei informațiilor și comunicațiilor.
De ce documente ai nevoie pentru viză?
În vederea obținerii vizei trebuie să prezinți o serie de documente, după cum urmează:
- contractul de muncă încheiat cu compania înregistrată în străinătate sau dovada administrării de cel puțin 3 ani a firmei înregistrate în străinătate – în original și însoțit/ă de traducerea autentificată în limba română
- scrisoare de intenție prin care detaliezi scopul deplasării în România și activitățile pe care intenționezi să le desfășori – în original și însoțită de traducerea autentificată în limba română
- document apostilat sau supralegalizat eliberat de instituția de specialitate a administrației publice de la locul de rezidență fiscală, prin care se atestă faptul că ai toate taxele achitate la zi și nu ești înregistrat/ă cu acte de evaziune fiscală ori fraudă fiscală – în original și însoțit de traducerea autentificată în limba română
- rezervarea unui bilet de călătorie valabil ori permisul de conducere, împreună cu dovada itinerariului, în cazul conducătorilor auto
- dovada asigurării medicale pe întreaga durată de valabilitate a vizei, valabilă pe teritoriul României și cu acoperire în cuantum de cel puțin 30 000 EUR
- dovada mijloacelor de întreținere, în cuantum de cel puțin trei ori câștigul salarial mediu brut lunar din România
- dovada asigurării condițiilor de cazare
- certificatul de cazier judiciar ori alt document cu aceeași valoare juridică, apostilat sau supralegalizat, prin care se atestă faptul că nu există înregistrări ale unor fapte de natură penală – însoțit de traducerea autentificată în limba română
- alte documente doveditoare pe care autoritățile române competente le solicită în mod adițional față de cele prevăzute mai sus.
Viața de nomad digital poate fi atractivă, însă nu uita că înainte să soliciți viza de nomad digital este important să te interesezi cu privire la toate condițiile și restricțiile care vin la pachet.