Ce este și cum funcționează cursul valutar
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Ce este și cum funcționează cursul valutar

Ce este și cum funcționează cursul valutar

Freelancer sau antreprenor, SRL sau PFA, cursul valutar este unul dintre elementele financiare pe care trebuie să le cunoști. Află din acest articol ce este și cum funcționează cursul valutar, și mai ales cum îți poate afecta afacerea.

Ce este cursul valutar?

Cursul valutar, numit totodată și cursul de schimb, reprezintă prețul unei unități monetare din moneda unei țări, exprimat în unități monetare ale altei țări. Astfel, dacă ne raportăm la moneda noastră, cursul valutar exprimă prețul pe baza căruia leul se schimbă cu o altă monedă, adică raportul de schimb valutar dintre cele două monezi. 

De exemplu: 

1 EURO = 4.9038 Lei

1 USD = 4.9684 Lei

Ești freelancer, ai o afacere sau vrei să înființezi o firmă? Iată câteva aspecte pe care trebuie să le știi despre cursul valutar.

Cum se stabilește cursul valutar?

Cursul valutar se stabilește pe baza raportului cerere-ofertă din piață pentru diferite valute. Totuși, trebuie să știi că există două tipuri de curs valutar:

  1. cursul de referință (oficial)
  2. și cursul de piață, care se formează la nivel interbancar.

Unde afli cursul valutar oficial și cine îl stabilește?

Cel care te interesează pentru relațiile de business este cursul valutar oficial care este stabilit de Banca Națională a României (BNR). Astfel, BNR publică în fiecare zi cursul valutar oficial, care este valabil 24 de ore, fiind considerat curs de referință. De la acest curs pornește și cursul de piață, sau interbancar. 

De ce este important cursul de piață și cum îți influențează afacerea?

Fiecare bancă își afișează zilnic propriul curs valutar în fiecare sucursală. De asemenea, casele de schimb valutar, își stabilesc în mod independent valorile pentru cursul de schimb. 

Este important să știi că de la o unitate financiară la alta, în funcție de prioritățile și politicile proprii, cursul de piață la care se realizează schimbul valutar poate să difere. Astfel, dacă trebuie să achiți o factură în valută de la un furnizor, trebuie să știi că pot exista diferențe de curs valutar, favorabile sau nefavorabile, între cursul de schimb practicat de bancă și cel oficial, anunțat de BNR.

Cum se folosește din punct de vedere contabil? 

Ca antreprenor sau freelancer trebuie să știi cum se folosește corect cursul valutar oficial.

Conform OMFP 1802/2014 toate operațiunile privind încasările şi plățile în valută se înregistrează în contabilitate la cursul de schimb valutar, comunicat de BNR, de la data efectuării operațiunii respective. Astfel, pentru orice operațiune se va folosi cursul de schimb al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României, din ultima zi bancară anterioară operațiunii. 

De exemplu, pentru emiterea unei facturi către un client din Franța, va fi valabil astăzi cursul comunicat ieri sau în ziua lucrătoare precedentă (în cazul în care este weekend). Pentru a te asigura că folosești cursul de schimb corect, trebuie să știi că în fiecare zi bancară, în jurul orei 13, pe site-ul BNR este comunicat cursul oficial. Acest curs este valabil pentru ziua următoare, implicit pentru toate tranzacțiile ce urmează a fi făcute în ziua următoare.

Ce aspecte determină fluctuația cursului valutar (câteva exemple)

Cursul valutar se schimbă constant, și mai mult, fluctuează în funcție de anumite aspecte, precum:

  1. factori economici: regularizări economice, inflație, deficit/surplus etc. 
  2. factori financiari monetari: rata de dobândă de pe piață, deficitul bugetar etc. 
  3. factorii politici interni: stabilitatea politică și legislativă din țară, proiecte naționale pe termen lung etc. 
  4. factorii politici externi: alianțe, conflicte militare, parteneriate comerciale, dar și acțiuni speculative etc.

Fluctuația cursului de schimb îți poate impacta cash flow-ul, și astfel, îți poate influența evoluția afacerii. Pentru a gestiona cu succes riscurile financiare este recomandat să ai alături un contabil care să-ți ofere soluțiile potrivite pentru afacerea ta.

Similar Posts