De ce să investești în acțiuni, ETF, criptomonede?
Dacă ai o sumă și vrei să pui banii să se înmulțească ai câteva opțiuni: acțiuni, ETF, criptomonede. De ce nu și un cont de economii? Din cauza câștigului nesemnificativ oferit de dobânda redusă. Află mai departe de ce să investești în acțiuni, ETF, criptomonede.
Cuprins
ETF
Ce reprezintă ETF?
ETF-urile (Exchange Traded Fund) reprezintă o colecție diversificată de active (similar unui fond mutual), care se tranzacționează pe bursă în mod similar cu acțiunile. Ca și în cazul fondurilor mutuale, ETF-urile iau în calcul active precum acțiuni, obligațiuni, indici (cele mai multe ETF-uri urmăresc performanța unui indice) și mărfuri.
Pentru a tranzacționa un ETF tot ce trebuie să faci este să-ți deschizi cont la o firmă de brokeraj autorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Cum poți să câștigi din investițiile în ETF-uri
- poți să profiți de pe urma unei piețe care crește, prin deschiderea poziției de cumpărare BUY pe un ETF care acoperă piața.
- poți să profiți de pe urma unei piețe care scade, prin deschiderea poziției de vânzare SELL pe un ETF care acoperă respectiva piață
- prin investiții în ETF-uri care plasează banii în companii plătitoare de dividende. Astfel, tu vei încasa constant venituri din dividende din companiile care înregistrează profit.
De ce să investești în ETF?
- sunt simple și rapid de tranzacționat
- sunt transparente: investitorii într-un ETF pot vedea oricând în ce sunt investiți banii lor
- au costuri reduse de tranzacționare: chiar și atunci când sunt comisionate, a cumpăra un ETF este mai ieftin decât a cumpăra separat toate acțiunile dintr-un ETF
- oferă micilor investitori posibilitatea de a avea expunere pe active care în mod normal le-ar fi mai greu accesibile (titluri de stat, obligațiuni unde investiția minimă este una ridicată, imobiliare, etc.)
- oferă diversitate – acestea includ o serie variată de acțiuni și/sau obligațiuni care ajută la reducerea riscului prin comparație cu investiția în acțiuni.
Acțiuni
Ce reprezintă acțiunile?
Acțiunile reprezintă de fapt părți dintr-o companie. În plus, o acțiune îți dă dreptul să încasezi o parte din profitul pe care acea companie îl face, sub forma dividendelor.
De ce să investești în acțiuni?
Deși investițiile sunt de multe ori asociate cu riscul (de a pierde bani), dacă ești interesat să investești în acțiuni trebuie să te gândești puțin invers. Merită oare să îți asumi riscul de a nu deține acțiuni pe termen lung? Iată de ce merită să investești în acțiuni:
- pentru puterea dobânzii compuse
- pentru a evita devalorizarea banilor în timp din cauza inflației
- pentru că vei câștiga mai mult decât din orice altă investiție
- pentru că oferă simplitate, accesibilitate și siguranță
- pentru că îți oferă venituri pasive pentru vârsta pensionării
- pentru că îți poate diversifica modul în care obții profit din banii adunați și investiți
- pentru că investiția pe piața de capital înseamnă mai mult decât a câștiga bani; înseamnă și educație, autodisciplină și echilibru.
Criptomonede
Ce reprezintă criptomonedele?
Criptomonedele reprezintă active digitale care există într-o rețea securizată criptografic. Ele sunt securizate printr-o rețea de computere peer-to-peer, nu printr-o entitate centrală, cum ar fi o bancă. Investiția într-o criptomonedă îți poat aduce un câștig remarcabil, dar spre deosebire de acțiuni aici există riscuri foarte ridicate.
De ce să investești în criptomonede?
Dispui de anumite sume pe care ești dispus să le pierzi şi care să nu îţi afecteze viaţa sau alte obiective personale? Atunci investiția în criptomonede poate fi potrivită pentru tine. Iată câteva motive pentru care merită să investești în Bitcoin sau altă monedă virtuală:
- spre deosebire de un depozit în Euro sau altă valută, criptomoneda are avantajul creșterii valorii în funcție de popularitate și de tranzacțiile de pe piața digitală
- investiția în criptomonede nu presupune comisioane
- criptomonedele oferă șansa unor beneficii în timp
- pentru a tranzacționa criptomonede ai nevoie doar de o conexiune la Internet și de un PC sau Smartphone
Ți-am captat atenția cu privire la o posibilă investiție în acțiuni, ETF sau criptomonede? Află din acest articol despre taxele datorate pentru câștigurile din trading și modul de declarare.