Cum sunt clasificate firmele și ce înseamnă IMM?
În România, probabil cea mai bună și eficientă sursă de finanțare pentru a construi o afacere este atragerea de fonduri europene nerambursabile. Pentru asta, de cele mai multe ori, ai nevoie de o firmă care să se încadreze ca IMM. Cum sunt clasificate firmele și ce înseamnă IMM? Citește în continuare și află cum sunt încadrate firmele și la ce trebuie să fii atent pentru a-ți asigura statutul de IMM.
Cuprins
Ce înseamnă IMM?
IMM-urile constituie 90% din totalul firmelor existente, fiind astfel motorul economiei, atât la nivelul României, cât și la nivelul Uniunii Europene. Așadar, ce este un IMM? Pentru ca o firmă să fie considerată un IMM trebuie să îndeplinească mai multe condiții privind
- cifra de afaceri
- numărul de salariați
- existența anumitor legături structurale și de control cu alte întreprinderi.
Astfel, un IMM este o firmă care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
- are un număr mediu anual de salariați mai mic de 250 și
- realizează o cifră de afaceri anuală de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deține active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situații financiare aprobate.
Atenție:
- Activele totale reprezintă totalitatea activelor imobilizate și circulante, cărora li se adaugă și cheltuielile în avans.
- Pentru încadrarea ca IMM se iau în calcul
- obligatoriu, plafonul privind numărul de salariați
- și unul dintre plafoanele privind cifra de afaceri sau totalul activelor, la alegere.
Cum sunt clasificate firmele?
Indiferent de forma juridică, orice entitate care desfășoară activitate economică este o întreprindere. Totuși, trebuie să știi că firmele sunt clasificate în
- IMM-uri
- și întreprinderi mari
Care sunt formele de încadrare ca IMM?
În funcție de mărime, IMM-urile pot fi încadrate ca:
- microîntreprinderi
- întreprinderi mici
- întreprinderi mijlocii
Care sunt condițiile pentru încadrarea la microîntreprindere, întreprindere mică, întreprindere mijlocie?
Pentru a stabili modul de încadrare a firmei tale trebuie să ai în vedere numărul de angajați și valoarea cifrei de afaceri. Astfel, condițiile pentru încadrarea la microîntreprindere, întreprindere mică, întreprindere mijlocie sunt următoarele:
- microîntreprinderi: firmele care au până la 9 salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei;
- întreprinderi mici: firmele care au între 10 și 49 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei;
- întreprinderi mijlocii: firme cu un număr de salariați cuprins între 50 și 249 și care realizează o cifră de afaceri anuală de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau dețin active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro.
În ce condiții ești clasificat apoi ca întreprindere mare?
Statutul de IMM poate fi schimbat în anumite condiții. Astfel, pentru a fi clasificat în continuare ca IMM trebuie să te asiguri că respecți OBLIGATORIU plafoanele referitoare la numărul mediu de salariați, precum și unul dintre cele referitoare la cifra de afaceri dintr-un an, sau pe cel referitor la bilanțul total.
În ce condiții poți fi reîncadrat și clasificat ca întreprindere mare?
Pierderea statutului de IMM survine atunci când cele două plafoane sunt depășite pe parcursul a două exerciții financiare anuale consecutive. Desigur, tot în același mod te poți întoarce la încadrarea firmei ca IMM dacă pe parcursul a două exerciții financiare consecutive cobori din nou sub cele două plafoane referitoare la numărul de salariați și cifra de afaceri/bilanț.
Încadrarea unei firme ca IMM poate aduce multe beneficii, principalul obiectiv fiind atragerea de finanțări nerambursabile. Acordă atenție celor două plafoane și asigură-te că îndeplinești condițiile pentru păstrarea statutului de IMM.