Contul de profit și pierdere
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Contul de profit și pierdere (P&L / Income Statement) – ce este, cum îl citești, cine îl pregătește?

Contul de profit și pierdere (P&L / Income Statement) – ce este, cum îl citești, cine îl pregătește?

Ca antreprenor trebuie să-ți cunoști afacerea sub toate aspectele sale. Astfel, pentru a ști în orice moment care este situația financiară a firmei și cum pot deciziile tale să impacteze finanțele afacerii trebuie să înveți să citești situațiile financiar-contabile. În acest articol vei găsi toate informațiile necesare despre contul de profit și pierdere – ce este, cum îl citești și cine îl pregătește. 

Ce este contul de profit și pierderi (CPP)?

Contul de profit și pierdere (Income Statement/Profit and Loss account/P&L Account) reprezintă, alături de bilanțul contabil, o situație financiară întocmită de firme cu scopul de a reflecta informații cu privire la 

  • veniturile
  • cheltuielile 
  • și profitul obținut în perioada de timp la care se referă. 

Contul de profit și pierdere: Cum te ajută în afaceri?

Contul de profit și pierdere este cu certitudine un instrument cu rol esențial în procesul decizional. De ce este important? Pentru că:

  • îți evidențiază elementele/activitățile care generează profit sau pierdere
  • îți permite evaluarea afacerii și îți furnizează date cu privire la capacitatea de a genera valoare pentru acționari/asociați
  • te ajută să îți gestionezi mai bine cheltuielile
  • te ajută să identifici dacă produsul/serviciul tău este unul profitabil sau nu
  • poți să extragi o serie de indicatori financiari
  • îți oferă posibilitatea de înțelege mai bine care sunt deciziile corecte pentru maximizarea profitului sau pentru diminuarea pierderilor.

Cine îl pregătește?

Contul de profit și pierderi este pregătit la sfârșitul exercițiului financiar, alături de bilanțul contabil. Persoana care se ocupă de întocmirea acestui document este contabilul, care îți va spune, pe baza cifrelor din document, dacă afacerea ta este sau nu profitabilă. 

Cum îl citești?

Balanța, bilanțul contabil, contul de profit și pierdere sunt situații contabile care reflectă cel mai bine imaginea de ansamblu a afacerii tale. Pe baza datelor furnizate poți lua deciziile informat. Așadar, chiar dacă ai un contabil de încredere, de ce să nu înveți să citești și să interpretezi informațiile din contul de profit și pierdere? Iată cum îl citești și ce informații îți oferă.

Contul de profit și pierdere reflectă performanța afacerii tale pentru o anumită perioadă. Astfel, el cuprinde următoarele informații, structurate sub formă tabelară, în trei secțiuni:

  1. Activitatea de exploatare: venituri, cheltuieli și rezultatul din exploatare
  2. Activitatea financiară: venituri, cheltuieli și rezultatul financiar
  3. Activitatea extraordinară: venituri, cheltuieli și rezultatul extraordinar

Veniturile

  • din exploatare = obținute din vânzarea produselor sau a serviciilor
  • financiare = obținute din participații, dobânzi, alte investiții pe termen scurt
  • extraordinare = pe care le poți primi, de exemplu, din subvenții.

Cheltuielile

  • din exploatare = materia primă, consumabile, utilități, salarii, amortizări etc
  • financiare = dobânzi, diferențe de curs valutar
  • extraordinare =  amenzi, pierderi din calamități.

Rezultatul final (profitul sau pierderea exercițiului financiar)

Se calculează ca diferență între veniturile și cheltuielile din perioada de referință. 

Astfel, în partea superioară din fiecare rezultat (exploatare/financiar/extraordinar) sunt veniturile, urmate de cheltuieli. Cu cât veniturile tale sunt mai mari, cu atât afacerea este mai profitabilă. Pentru a te asigura de creșterea businessului este recomandat să compari cifrele din contul de profit și pierdere prezent și cele din exercițiile anterioare.

Viața de antreprenor nu este tocmai ușoară, mai ales din cauza birocrației și a modificărilor legislative frecvente. Pentru a fi sigur că iei cele mai bune decizii asigură-te că ai alături un partener de încredere pentru cifrele tale.

Similar Posts