Declarația Unică pentru Venituri din Dividende
Acasă » Contabilitate & legislație pe limba ta » Declarația Unică pentru Venituri din Dividende

Declarația Unică pentru Venituri din Dividende

Ești asociat în cadrul unui SRL sau te gândești să cumperi acțiuni într-o companie? Trebuie să știi că dacă încasezi venituri din dividende trebuie să îndeplinești anumite obligații declarative și de plată. În acest articol îți explicăm ce obligații există, ce este declarația unică pentru venituri din dividende și în ce situații se depune.

Ce sunt dividendele?

Fiecare asociat din cadrul unei firme are un anumit număr de părți sociale care îi conferă dreptul la o parte din profitul firmei. Astfel, dividendele reprezintă veniturile obținute de persoana fizică, în calitate de asociat al firmei – acea parte din profitul societății care îi revine asociatului la sfârșitul unui exercițiu financiar. 

Când se repartizează dividendele?

Dividendele se pot repartiza trimestrial sau anual, din profitul obținut în anii precedenți. Pentru dividendele obținute în anul curent se poate face repartizare doar în baza unui bilanț interimar prin care se stabilește profitul de repartizat.

Cine repartizează dividendele?

Fiecare repartizare de dividende se face doar în baza unei hotărâri a Adunării Generale a Asociaților, în cadrul căreia se decide ce parte din profit se repartizează ca dividende. Cel care plătește efectiv dividendele asociaților este administratorul firmei.

Cum se impozitează dividendele?

Asemenea celorlalte venituri, și veniturile din dividende sunt supuse taxării. Astfel, pentru sumele obținute asociații persoane fizice datorează impozit pe dividende în cuantum de 8% din venitul încasat.

Atenție: Impozitul pe dividende se calculează, se reține și se virează la stat de către firmă. În funcție de suma netă încasată se pot datora și contribuții la asigurarea de sănătate (CASS). De asemenea, în acest caz, intervine și obligația de a depune declarația unică.

Declarația Unică pentru Venituri din Dividende

Dacă obții venituri din dividende trebuie să știi că poți avea obligația depunerii declarației unice. Iată când este cazul și cum trebuie să procedezi.

Când și de ce se depune Declarația Unică pentru Venituri din Dividende

Dacă veniturile din dividende depășesc un anumit plafon minim, datorezi contribuții la asigurarea de sănătate (CASS) și ai obligația de a depune declarația unică în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului (adică de la încasarea dividendelor a căror sumă totală depășește plafonul). Plafoanele variază în funcție de anul fiscal (în 2022 a fost un singur plafon, în schimb din 2023 avem 3 plafoane) iar contribuția datorată este de 10% calculat la plafonul respectiv.

Contribuția CASS în 2022 vs. 2023 

Pentru dividendele încasate în 2022 plafonul pentru contribuția CASS este unic, de 12 salarii minime (30.600 lei). Astfel, dacă în 2022 ai încasat dividende de peste 30.600 lei, contribuția CASS datorată este de 30.600 x 10% = 3.060 lei iar termenul de plată este data de 25 mai 2023. 

Important: Nu contează care este suma cu care s-a depășit plafonul, contribuția este aceeași, 3.060 lei.

Pentru dividendele încasate în anul 2023 se menține obligația depunerii declarației unice în cazul depășirii plaofnului de venituri, dar se schimbă:

  • salariul minim la care se raportează baza de calcul (3.000 lei față de 2.550 lei)
  • plafoanele legale

Astfel, de la 1 ianuarie, contribuția CASS se achită conform celor 3 plafoane:

  1. dacă ai încasat venituri cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe țară, plătești 10% din plafonul minim de 6 salarii
  2. dacă ai încasat venituri cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară, plătești 10% din plafonul de 12 salarii
  3. dacă ai încasat venituri ce depășesc 24 salarii minime brute pe țară, plătești 10% din plafonul de 24 salarii.

Contribuția CASS în 2024 

Pentru veniturile din dividende se păstrează cele trei plafoane pentru calculul CASS.

Când se plătește CASS?

Obligația pentru a depune declarația unică este în termen de 30 zile de la depășirea plafonului, însă plata CASS-ului se poate face până în 25 mai a anului următor.

De exemplu:

Dacă în martie 2023 ai încasat dividende a căror valoare depășește plafonul de 6 salarii minime brute pe țară vei depune declarația unică (în care vei completa secțiunea privind plata CASS-ului în funcție de valoarea dividendelor ridicate) în maxim 30 de zile de la data încasării, și vei plăti CASS conform plafonului atins, până la data de 25 mai a anului următor (25 mai 2024).

Declarația Unică pentru Venituri din Dividende

Cine depune declarația unică?

Depunerea declarației este obligația persoanei fizice care încasează dividendele, nu a firmei care a plătit dividendele. Declarația se completează și se depune pe CNP iar taxele se plătesc de către persoana fizică.

Atenție: 

  1. Chiar dacă ai un contract de muncă pe firma ta sau la altă societate, în cazul în care încasezi dividende a căror valoare este mai mare decât plafoanele prevăzute de lege, ai obligația să depui declarația unică și să achiți contribuția la sănătate și pentru aceste venituri!
  2. De asemenea, nu trebuie să aștepți să depășești plafonul pentru a depune declarația unică. Este recomandat să depui cât de repede declarația unica în momentul în care ai o firmă și știi că vei obține venituri din dividende, deoarece în acest mod vei fi asigurat în sistemul de sănătate. Prin completarea și depunerea declarației unice prin care estimezi că vei obține venituri din dividende care depășesc plafonul (de exemplu în 2023 estimezi venituri de 18.000 lei pentru a plăti cota minimă de CASS) ești asigurat la sănătate chiar din momentul în care depui declarația, chiar dacă nu ai plătit contribuția încă.

    Exemplu: începi o afacere și depui declarația unică prin care estimezi că în cursul anului vei obține venituri din dividende peste plafon. Din acest moment tu ești asigurat la sănătate, dar termenul de plată al contribuției este abia 25 mai anul viitor. 
  3. Dacă nu depui declarația estimativă din timp și nu ești nici angajat, nu ești asigurat în sistemul de sănătate, situație ce trebuie evitată. 
  4. Dacă estimezi că vei avea venituri peste plafon și te asiguri la sănătate, va trebui să plătești contribuția în mod obligatoriu, chiar dacă vei realiza venituri mai mici. Acest lucru se datorează tocmai faptului că ești considerat asigurat din momentul depunerii declarației unice, fără să fi fost nevoit să plătești contribuția de la începutul perioadei de asigurare. Astfel, pentru că ai beneficiat (sau ai fi putut beneficia) în tot acest timp de servicii medicale în baza asigurării, datorezi contribuția pentru asigurarea de sănătate (CASS), chiar dacă veniturile tale realizate for fi mai mici decât cele estimate.

Cum completezi declarația unică pentru acest tip de venit?

Pentru a completa declarația unică ai la dispoziție două opțiuni:

  1. descarci formularul de pe site-ul ANAF și urmezi instrucțiunile
  2. apelezi la un contabil sau consultant fiscal

Cum se depune declarația unică?

Declarația unică se depune exclusiv online prin SPV sau prin intermediul www.e-guvernare.ro, secțiunea “depunere declarații online”.

De ce ai nevoie?

  1. În primul rând trebuie să ai cont creat în SPV (spațiul privat virtual). Poți urma ghidul nostru cu instrucțiuni pentru deschiderea unui cont SPV.
  2. După înregistrarea în SPV, completează declarația unică singur sau cu ajutorul unui contabil.

Declarația completată și validată se depune pe www.anaf.ro (click pe butonul ”Depune Declarația Unică și alte formulare SPV – PF”) sau pe e-guvernare, dacă ți-ai deschis cont SPV cu semnătură electronică.

Similar Posts