Tot ce trebuie să știi despre impozitul pe clădiri
Impozitul pe clădiri diferă în funcție de titular, dar și de destinație. Recent, în 2022 au fost introduse o serie de modificări în ceea ce privește calculul impozitului pe clădiri, care se vor aplica însă abia de la 1 ianuarie 2025. Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre impozitul pe clădirile deținute de persoane fizice și cum se calculează impozitul pe clădiri pentru un apartament în care este stabilit sediul social al unei firme în 2023 și în 2025.
Cuprins
Ce este impozitul pe clădiri?
Orice persoană care are în proprietate o clădire situată în România datorează anual impozit către bugetul local al
- comunei,
- oraşului sau al
- municipiului în care este amplasată clădirea.
În cazul municipiului Bucureşti, impozitul şi taxa pe clădiri se datorează către bugetul local al sectorului în care este amplasată clădirea.
Impozitul pe clădiri este anual și se datorează, după caz, de:
- titularul dreptului de proprietate asupra clădirii la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent
- locatar, în cazul în care la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, clădirea face obiectul unui contract de leasing financiar
- fiduciar, în cazul în care la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, clădirea face obiectul unui contract de fiducie.
Cum se calculează impozitul pe clădirile deținute de persoanele fizice până la 1 ianuarie 2025
Se stabilește distinct pentru:
- clădiri rezidențiale (art. 457 din Codul Fiscal)
- clădiri nerezidențiale (art. 458 din Codul Fiscal)
- clădiri cu destinație mixtă (art. 459 din Codul Fiscal)
Impozit pe clădiri rezidențiale (art. 457 din Codul Fiscal)
Pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% – 0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri se stabilește prin hotărâre a consiliului local.
Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a acesteia, exprimată în metri pătrați, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, conform codului fiscal.
Impozit pe clădiri nerezidențiale (art. 458 din Codul Fiscal)
Conform prevederilor Codului fiscal sunt considerate clădiri nerezidențiale clădirile care sunt folosite pentru activități:
-
- administrative
- de agrement
- comerciale
- de cult
- de cultură
- de educație
- financiar bancare
- industriale
- de sănătate
- sociale
- sportive
- turistice
- sau alte activități similare
Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 – 1,3% asupra valorii care poate fi:
a) valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință;
b) valoarea finală a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință;
c) valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință.
Cota impozitului pe clădiri se stabilește prin hotărâre a consiliului local.
Impozit pe clădiri cu destinație mixtă (art. 459 din Codul Fiscal) – cum ar fi cele în care se desfășoară și activitate economică
În cazul clădirilor cu destinaţie mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea:
- impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidenţial
- și a impozitului determinat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial
- dacă la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal (sediu social) la care nu se desfășoară nicio activitate economică, se aplică impozitul pentru clădiri rezidențiale (impozitul nu se mărește)
- iar dacă proprietarul nu declară la organul fiscal suprafața folosită în scop nerezidențial, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0.3% asupra valorii impozabile a imobilului
Cum se calculează impozitul pe clădirile deținute de persoanele fizice începând cu 1 ianuarie 2025
Conform noilor modificări stabilite prin OG 16/2022, impozitarea clădirilor se schimbă de la 1 ianuarie 2025.
O primă modificare se referă la eliminarea conceptului de clădire cu destinație mixtă. Asta înseamnă că potrivit noilor reglementări pentru clădirile care au în componență atât spații cu destinație rezidențială, cât și nerezidențială, impozitul pe clădiri se va stabili în funcție de destinația suprafețelor cu o pondere mai mare (peste 50% din suprafața totală). Astfel, impozitul se va calcula prin aplicarea cotei corespunzătoare destinației majoritare asupra valorii întregii clădiri, după cum urmează:
- Pentru clădirile rezidenţiale se aplică o cotă minimă de 0.1% asupra valorii impozabile a clădirii.
- Pentru clădirile nerezidenţiale se aplică o cotă minimă de 0,5% asupra valorii impozabile a clădirii.
Observație: OG 16/2022 introduce și un nou mod de calcul a valorii impozabile pentru clădirile rezidențiale și nerezidențiale. Astfel, „valoarea clădirii, exprimată în lei, se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă, după caz, și a valorii suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România”.
Impozit pe clădiri rezidențiale (art. 457 din Codul Fiscal)
Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se va calcula prin aplicarea unei cote de minimum 0.1%, asupra valorii impozabile a clădirii.
Observație:
Valoarea impozabilă a clădirii se reduce în funcţie de vechime, după cum urmează:
-
- cu 50%, pentru clădiri cu vechime de peste 100 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă
- cu 30%, pentru clădiri cu vechime cuprinsă între 50 de ani şi 100 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă
- cu 10%, pentru clădiri cu vechime cuprinsă între 30 de ani şi 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă.
Impozit pe clădiri nerezidențiale (art. 458 din Codul Fiscal)
Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se va calcula prin aplicarea unei cote de minimum 0.5% asupra valorii impozabile a clădirii.
Impozit pe clădiri care cuprind spaţii cu destinaţie rezidenţială şi spaţii cu destinaţie nerezidenţială -cum ar fi cele în care se desfășoară și activitate economică
Pentru clădirile care cuprind spaţii cu destinaţie rezidenţială şi spaţii cu destinaţie nerezidenţială, impozitul pe clădiri se va stabili în funcție de destinația suprafețelor cu o pondere mai mare (peste 50% din suprafața totală), prin aplicarea cotei corespunzătoare destinației majoritare asupra valorii întregii clădiri.
În cazul acestor clădiri, proprietarul are obligaţia de a declara la organul fiscal local, în vederea stabilirii destinaţiei finale a clădirii, suprafaţa folosită în scop nerezidenţial, însoţită de documentele doveditoare, în termen de 30 de zile de la data oricăror modificări.
În situaţia în care proprietarul nu declară la organul fiscal local suprafaţa folosită în scop nerezidenţial, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei corespunzătoare clădirilor nerezidenţiale asupra valorii întregii clădiri.