Cum emiți o factură în platforma StartCo?
Acasă » Cum să administrezi o firmă » Cum emiți o factură în platforma StartCo?
| |

Cum emiți o factură în platforma StartCo?

Era facturilor pe hârtie a apus, însă asta nu înseamnă că trebuie neapărat să cumperi o licență de software pentru facturare. Află din acest articol cum emiți o factură în platforma StartCo și de ce este cea mai bună opțiune atât pentru freelanceri, cât și pentru antreprenori.

Ce este platforma StartCo?

Dacă ești la început de antreprenoriat sau vrei să devii freelancer/antreprenor, ai nevoie de câteva lucruri esențiale:

  • o firmă (PFA sau SRL)
  • un contabil
  • un program de facturare (de preferat gratuit)

Unde le găsești? Nu trebuie să cauți, StartCo le aduce pe toate, în același loc.

Ce este programul de facturare StartCo?

Este un program de facturare online pentru antreprenori și freelanceri prin care poți să emiți oricâte facturi ai nevoie, cu un singur click. Cel mai important: ai acces nelimitat, cu zero costuri! 

Cum emiți o factură în platforma StartCo?

Pasul 1: 

Intri în platforma StartCo. Dacă nu ai deja, îți creezi un cont de utilizator:

Pasul 2: 

Accesezi modulul de facturare 

și introduci CUI-ul firmei pentru care vrei să facturezi. Datele firmei se preiau automat de la ANAF, inclusiv statutul TVA.

Din acest moment deja poți începe să emiți facturi. Dar, înainte de a emite prima factură mai trebuie să faci câțiva pași:

#1

Mergi în meniul de Setări 

și completează profilul companiei (capitalul social, email, etc.). Tot aici poți adăuga CIF-ul intracomunitar, în cazul în care ai un cod de TVA intracomunitar. De ce e important? Dacă emiți facturi către clienți din UE, va trebui să le emiți cu acest cod.

#2

Tot în meniul de setări, la serii facturi poți stabili seria/seriile de facturi pe care le vei folosi. Pentru fiecare serie trebuie să stabilești și de la ce număr vei începe. Poți alege să începi facturarea de la ce număr vrei, dar apoi le vei folosi consecutiv.

După ce ai stabilit seria/seriile, mergi în meniul „Decizie Inserire” pentru a emite decizia cu privire la utilizarea seriei/seriilor de facturi adăugate și numirea responsabilului cu facturarea. Pentru emiterea deciziei trebuie să selectezi seriile pentru care vrei să emiți decizia. Poți face o decizie/serie sau poți cuprinde mai multe serii într-o decizie. Important e ca de fiecare dată când adaugi o serie nouă să emiți o astfel de decizie.

De asemenea, trebuie să completezi numele și CNP-ul persoanei responsabile cu facturarea (poate fi administratorul sau o altă persoană din cadrul firmei). Click pe finalizează decizia și se va descărca un fișier PDF cu documentul de decizie inserire.

#3

Tot în meniul de setări, la submeniul Conturi Bancare, poți adăuga contul/conturile bancare ale firmei care vrei să apară pe facturile emise.

Acum poți începe să facturezi!

Pasul 3: Facturează

  • Mergi în meniul Facturi și dă click pe Adaugă Factură.
  • Dacă în datele firmei ai introdus și codul de TVA intracomunitar, vei putea selecta CIF-ul de pe care să facturezi în câmpul CIF emitent (dacă ai un cod TVA intracomunitar și facturezi unui client din UE, selectează CIF-ul intracomunitar; dacă facturezi clienților din RO/țări non-UE, folosește CUI-ul). Atenție! Dacă în meniul Setări nu ai completat un cod TVA intracomunitar, câmpul CIF emitent nu va fi vizibil.
  • Introdu datele clientului. Dacă este o PJ din România, poți introduce CUI-ul și datele se vor importa automat de la ANAF.
  • Selectează moneda în care vrei să facturezi – RON/EUR/USD/LIRE
  • Selectează seria pe care vrei să o folosești. Numărul va fi apoi alocat în mod consecutiv de către programul de facturare.
  • Selectează limba în care vrei să fie emisă factura (RO/EN).
  • Opțional, selectează o dată scadentă a facturii.
  • Introdu serviciul/produsul pe care îl facturezi. Selectează unitatea de măsură, cantitatea și prețul/unitate. Dacă firma ta este plătitoare de TVA vei putea selecta cota de TVA aplicabilă.
    Atenție! Dacă introduci un preț la care vrei să adaugi TVA, introdu prețul fără TVA iar în coloana “Include TVA?” selectează “Nu”. În felul acesta, la prețul total se va adăuga cota de TVA pentru calculul prețului final. Dacă introduci un preț final, care conține deja TVA, introdu prețul final iar în coloana “Include TVA?” selectează “Nu”. Astfel, din prețul introdus de tine se va calcula valoarea TVA-ului și valoarea prețului fără TVA.
  • Dedesubt, în câmpul de mențiuni, poți introduce orice text consideri că este necesar să figureze pe facturile tale.
  • Click pe “SALVEAZA FACTURA”. O poți descărca în format PDF.

Sfat:

Ca să ai un overview al activității curente, marchează facturile pe care le-ai încasat și selectează metoda încasării. Făcând asta, în dashboard vei avea mereu situația la zi a facturilor emise și încasate.

Este foarte important să îți gestionezi corect resursele și să optimizezi fiecare segment al activității tale. Cu programul de facturare StartCo economisești timp și bani, dar totodată te asiguri de corectitudinea datelor din facturare și ai o gestiune clară a banilor care trebuie să intre în firmă.

Articole similare