Vrei să-ți cumperi o mașină pe firmă? Uite ce trebuie să știi
Te gândești să-ți cumperi o mașină și nu știi dacă e mai bine să o iei pe firmă sau pe persoană fizică? Trebuie să știi că există o serie de avantaje fiscale pentru achiziția pe firmă. De asemenea, trebuie să ai în vedere câteva aspecte importante cu privire la TVA, atât la achiziție, cât și la scoaterea din gestiune (atunci când vrei să vinzi mașina). Citește în continuare pentru a afla informațiile de care ai nevoie înainte de achiziția unei mașini pe firmă.
Cuprins
- Mașină pe firmă sau pe persoană fizică?
- Ce avantaje fiscale ai dacă vrei să-ți cumperi o mașină pe firmă?
- Există și dezavantaje la achiziția unei mașini pe firmă?
- Cum e cu TVA-ul? Trei situații pe care trebuie să le cunoști în materie de TVA la achiziția mașinii pe firmă
- Ce se întâmplă cu TVA-ul când vinzi mașina și ce alte implicații fiscale mai sunt?
Mașină pe firmă sau pe persoană fizică?
Chiar dacă activitatea principală a firmei nu este transportul sau curieratul, de multe ori este necesară o mașină pentru desfășurarea activității economice. În acest caz,
- poți să folosești mașina personală, în baza unui contract de comodat sau de închiriere
- sau poți să cumperi o mașină pe firmă.
Ce avantaje fiscale ai dacă vrei să-ți cumperi o mașină pe firmă?
Folosirea mașinii personale pe firmă vine cu o serie de cheltuieli deductibile (combustibil, întreținere, asigurări etc). Poți citi mai multe pe acest subiect în acest articol despre cum deduci cheltuielile cu mașina pe firmă.
De asemenea, și achiziția unei mașini pe firmă vine cu o serie de avantaje fiscale, cum ar fi:
- deducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA), dacă ai o firmă plătitoare de TVA
- deducerea altor cheltuieli (combustibil, cheltuieli de funcționare și de întreținere, reparații, asigurări), dacă ai o firmă plătitoare de impozit pe profit
- deducerea prețului de achiziție și astfel, reducerea profitului de repartizat ca dividende (sumă pentru care ar trebui să plătești impozitul pe dividende de 8% în cazul în care ai retrage ca dividende pentru a achiziționa mașina pe persoană fizică). Practic, dacă vrei să îți iei o mașină care costă 100.000 lei pe numele tău, trebuie să îți distribui dividende de 108.695 lei, pentru că 8.695 lei vei plăti impozit pe dividende. Asta înseamnă că ai un cost total de 108.695 lei. În schimb, dacă îți iei mașina pe firmă, o cumperi la prețul de 100.000 lei fără să mai distribui dividende și fără să mai ai costul cu impozitul aferent de 8.695 lei.
Mai mult, chiar dacă ai o microîntreprindere (adică chiar dacă nu vorbim despre deductibilitatea cheltuielilor), în cazul în care cumperi mașina pe firmă prin credit sau leasing, ratele aferente contractului se vor achita din banii firmei, ceea ce va duce la o diminuare a profitului repartizabil ca dividende.
Ca o comparație, dacă vei cumpăra pe persoană fizică, chiar dacă vei da mașina în comodat firmei, ratele vor fi plătite din banii personali, ceea ce înseamnă că atunci când îți distribui dividendele cu care plătești rata, vei plăti în plus 8% impozit pe dividendele respective.
Există și dezavantaje la achiziția unei mașini pe firmă?
Da, există și un dezavantaj de care trebuie să ții cont la achiziția unei mașini pe firmă. Vorbim aici despre momentul în care vrei să scoți mașina din gestiunea firmei pentru a ți-o însuși ca persoană fizică. Astfel, îți poți vinde mașina doar la prețul pieței, în urma unui raport de evaluare. Ce presupune asta?
- Vei încasa pe firmă contravaloarea mașinii, iar pentru această sumă (prețul de vânzare) firma va plăti impozit de 10% (reprezentând venituri din alte surse).
- Ulterior, tu vei putea să-ți recuperezi banii, sub formă de dividende, dar vei plăti impozitul pe dividende aferent de 8%.
Cum e cu TVA-ul? Trei situații pe care trebuie să le cunoști în materie de TVA la achiziția mașinii pe firmă
Așa cum am specificat deja, dacă ești plătitor de TVA poți beneficia de deducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) la achiziția mașinii. Însă acesta nu este singurul aspect pe care trebuie să-l cunoști cu privire la TVA. Din acest motiv, în continuare vom vorbi despre toate situațiile în care te-ai putea afla și ce presupune asta din punct de vedere TVA:
- ești plătitor sau neplătitor de TVA
- cumperi mașina din România sau dintr-un stat membru UE
- cumperi o mașină nouă sau una second hand.
Plătitor sau neplătitor de TVA
Achiziția unei mașini pe firmă este diferită în funcție de regimul de impozitare. Astfel,
- o firmă plătitoare de TVA va putea deduce TVA-ul aferent achiziției, precum și cel aferent cheltuielilor cu carburant, piesele de schimb, sau facturile de întreținere și reparații (cu condiția să aduci documentele justificative – facturi, bonuri, foi de parcurs);
- pe de altă parte, firmele neplătitoare de TVA vor plăti TVA la achiziție fără a deduce. De asemenea, ca neplătitor de TVA nu vei putea să îți deduci TVA de la combustibil, întreținere sau asigurări.
Mașină din România sau dintr-un stat membru UE
La fel ca în cazul persoanelor fizice, și firmele pot cumpăra mașina atât din România, cât și din alt stat membru UE, sau non-UE. Iată care sunt și implicațiile fiscale, în funcție de:
- regimul firmei din punct de vedere al TVA (plătitoare sau neplătitoare de TVA)
- tipul autoturismului cumpărat (nou sau rulat – second hand)
- precum și de valoarea mașinii.
Mașină nouă versus mașină rulată
Cum stabilești dacă o mașină este nouă? Sunt două condiții pe care trebuie să le respecte:
- să nu fi fost livrată cu mai mult de şase luni de la data intrării în funcțiune
- să nu fi parcurs mai mult de 6.000 km.
Neîncadrarea în aceşti parametri va duce la încadrarea mașinii ca fiind second-hand. În continuare, iată care sunt situațiile posibile la achiziția unei mașini din UE și implicațiile fiscale, în funcție de tipul mașinii, nouă sau rulată.
Achiziţia de autoturisme noi
Trebuie stabilit de la început că pentru mașinile noi se achită TVA în România (indiferent dacă ești plătitor sau neplătitor de TVA). Iată cum se procedează.
Firma ta este plătitoare de TVA
Dacă tu ești plătitor de TVA atunci vei comunica codul de TVA furnizorului, iar acesta va emite o factură fără TVA. Astfel, nu vei face o plată efectivă a TVA-ului, ci îl vei înregistra prin taxare inversă, și vei declara achiziția în declarația 390 și în decontul de TVA.
Firma ta este neplătitoare de TVA și nu deții cod special de TVA (intracomunitar)
Dacă ești neplătitor de TVA și cumperi o mașină nouă din UE, atunci trebuie:
- să depui decontul special de TVA
- și să plătești TVA înainte de înmatriculare, dar nu mai târziu de ziua de 25 a lunii următoare achiziției.
Ulterior, ANAF va elibera un certificat prin care să ateste plata TVA, pe care trebuie să îl depui la Serviciul Înmatriculări.
Observație: În cazul achiziției mijloacelor de transport noi, spre deosebire de cele second hand, NU se aplică regulile referitoare la plafonul de achiziții intracomunitare (10.000 Euro la cursul BNR de la data aderării, respectiv 34.000 lei) și NU există obligația dobândirii codului special de TVA. (baza legală: pct 90 alin (9) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal)
Firma ta este neplătitoare de TVA și deții cod special de TVA (intracomunitar)
Dacă ești neplătitor de TVA, dar ai dobândit codul special de TVA ca urmare a unei alte achiziții, se aplică exact aceleași reguli ca în cazul precedent:
- depui decontul special de TVA
- și plătești TVA înainte de înmatriculare, dar nu mai târziu de ziua de 25 a lunii următoare achiziției.
Achiziţia de autoturisme rulate (second hand)
Pentru achiziția de mașini rulate trebuie să stabilim câteva aspecte importante cu privire la regimul special second-hand la achizițiile intracomunitare, care presupune că:
- bunurile second-hand se taxează cu TVA în statul membru de origine
- furnizorul face o menţiune în factură cu privire la faptul că a fost aplicat în respectivul stat regimul special pentru bunurile second-hand
- TVA aferentă livrării nu se evidenţiază în factura emisă de furnizor.
În continuare, vom analiza câteva situații, privind achiziția unei mașini pe firmă dintr-un stat membru UE, în funcție de aplicarea regimului special, dar și de regimul TVA al furnizorului din UE.
#1 Achiziție de la o persoană fizică
Pentru o astfel de achiziție firma NU are obligaţia plăţii TVA în România, operațiunea nefiind impozabilă în România. Ce trebuie să faci? Pentru a înmatricula mașina trebuie să soliciți de la ANAF un certificat din care să rezulte că nu se datorează TVA în România pentru achiziţia intracomunitară a mașinii.
#2 Achiziție de la o persoană juridică neînregistrată în scopuri de TVA
Pentru a stabili obligațiile din punct de vedere al TVA analizăm cele două situații:
- furnizorul A APLICAT regimul special second-hand menţionând în factură: în acest caz achiziţia nu este impozabilă în România şi firma ta nu are obligaţii din punct de vedere al TVA. Pentru a înmatricula mașina trebuie să soliciți de la ANAF un certificat din care să rezulte că nu se datorează TVA în România pentru achiziţia intracomunitară a mașinii.
- furnizorul NU A APLICAT regimul special second-hand: în acest caz trebuie să te raportezi la valoarea achiziției:
- sub 10.000 de euro: în acest caz
- poți să achiți factura care conţine TVA în cota statului membru al furnizorului, fără alte obligaţii privind TVA în România. Pentru a înmatricula mașina trebuie să soliciți de la ANAF un certificat din care să rezulte că nu se datorează TVA în România pentru achiziţia intracomunitară a mașinii.
- sau anterior achiziţiei, să te înregistrezi special în scopuri de TVA și să comunici furnizorului codul de TVA pentru a plăti în România TVA în cota prevăzută de legislaţia română (19%) la valoarea achiziţiei şi să declari achiziţia în Decontul special de TVA şi în Declaraţia 390. Trebuie mai departe să soliciți ANAF eliberarea certificatului care atestă plata TVA, pe care trebuie să îl depui la Serviciul Înmatriculări.
- peste 10.000 de euro: În acest caz, achiziţia intracomunitară este supusă regimului TVA în România. Asta înseamnă că ai obligaţia să te înregistrezi special în scopuri de TVA înaintea efectuării achiziţiei și să comunici codul TVA furnizorului. Acesta va emite factura în regim de scutire de TVA pentru livrări intracomunitare de bunuri, iar tu vei declara operaţiunea în Decontul special de TVA şi în Declaraţia 390, și vei achita TVA prin aplicarea cotei de 19% la valoarea achiziţiei. Și în acest caz ANAF va elibera un certificat prin care să ateste plata TVA, pe care trebuie să îl depui la Serviciul Înmatriculări.
- sub 10.000 de euro: în acest caz
#3 Achiziție de la o persoană înregistrată în scopuri TVA
Pentru a stabili obligațiile din punct de vedere al TVA analizăm cele două situații:
- furnizorul A APLICAT regimul special second-hand menţionând în factură: în acest caz achiziţia nu este impozabilă în România şi firma ta nu are obligaţii din punct de vedere al TVA.
- furnizorul NU A APLICAT regimul special second-hand, atunci achiziția intracomunitară este supusă regimului TVA în România. În acest caz,
- dacă ai firma înregistrată în scopuri de TVA, comunici furnizorului codul de TVA, iar acesta va emite factura în regim de scutire de TVA pentru livrări intracomunitare de bunuri. Nu vei plăti efectiv TVA, ci vei aplica mecanismul de taxare inversă, prin înscrierea TVA în Decontul de TVA – formular 300, atât ca taxă colectată cât şi taxă deductibilă.
- dacă ești înregistrat special în scopuri de TVA pentru achiziţii intracomunitare de bunuri, vei comunica furnizorului codul de TVA, iar acesta va emite factura în regim de scutire de TVA. În continuare ai obligația declarării achiziției și a plății TVA-ului prin aplicarea cotei de 19% la valoarea achiziţiei.
Important: La achiziția unei mașini din România
- dacă ești neplătitor de TVA, iar furnizorul este plătitor de TVA, plătești valoarea de achiziție, inclusiv TVA, fără a avea obligații declarative sau de plată suplimentare.
- dacă ești plătitor de TVA, iar furnizorul este plătitor de TVA, plătești valoarea de achiziție, inclusiv TVA, dar ai obligația declarativă (decontul 300)
Ce se întâmplă cu TVA-ul când vinzi mașina și ce alte implicații fiscale mai sunt?
Dacă vrei să scoți din gestiune mașina poți să o vinzi, chiar dacă domeniul tău de activitate nu implică și comercializarea de mașini. De asemenea, poți să o vinzi atât unei persoane juridice, cât și fizice (inclusiv asociat sau administratorul firmei).
Cum se face vânzarea?
În primul rând, mașina trebuie vândută la prețul pieței în baza unui raport de evaluare. Se întocmește o factură fiscală, care include sau nu TVA, în funcție de regimul firmei tale (plătitor sau neplătitor de TVA).
Ești neplătitor de TVA
Dacă ești neplătitor de TVA, indiferent că vinzi unei persoane juridice sau fizice, factura va conține prețul de achiziție stabilit în raportul de evaluare, fără TVA.
Ești plătitor de TVA
Dacă ești plătitor de TVA, indiferent că vinzi unei persoane juridice sau fizice, factura va conține prețul de achiziție stabilit în raportul de evaluare, inclusiv TVA (19%).
Ce implicații fiscale sunt la vânzare?
În primul rând, dacă ești plătitor de TVA, vei avea de declarat și de achitat TVA-ul aferent valorii de vânzare.
De asemenea, indiferent de regimul privind TVA, sau de sistemul de impozitare (microîntreprindere sau impozit pe profit), vei achita impozit pe venituri din alte surse (10%) la contravaloarea mașinii vândute.
Acestea sunt principalele aspecte fiscale pe care trebuie să le cunoști înainte de a cumpăra o mașină nouă sau second hand, din România sau dintr-un alt stat membru UE. Pentru a fi sigur că respecți legislația, este bine să discuți cu contabilul înainte de a demara procesul de achiziție a mașinii pe firmă.