Ce înseamnă semnătura olografă, olografă electronică și digitală?
Digitalizarea a devenit cuvântul de ordine în ultimul an, motiv pentru care autoritățile publice, firmele private și persoanele fizice și-au adaptat procesele de lucru. Astfel, majoritatea au implementat un mod de lucru hibrid sau chiar 100% online. Datorită acestor schimbări necesitatea utilizării unei semnături electronice a crescut exponențial.
Află ce înseamnă semnătura olografă, olografă electronică și digitală și când poate fi aplicată fiecare dintre cele trei tipuri de semnături.
Cuprins
Ce este semnătura olografă?
Semnătura olografă este o semnătură scrisă de mână care conferă autenticitate legală unui document. Astfel, persoana care semnează olograf un document își asumă răspunderea juridică a datelor înscrise în actul semnat.
Ce este semnătura olografă electronică?
Semnătura olografă aplicată electronic are aceeași valoare juridică cu o semnătură de mână și poate fi denumită semnătură olografă electronică. Acest tip de semnătură nu este o semnătură electronică, deoarece nu este bazată pe un certificat emis în condițiile Legii nr. 455/2001. Deși este aplicată electronic, rămâne o semnătură olografă, dar cu un caracter dublu – electronic și olograf.
Cum se poate semna olograf electronic?
Semnătura olografă poate fi aplicată electronic
- cu ajutorul unui telefon sau a unei tablete, existând posibilitatea utilizării unui dispozitiv adiacent de forma unui pix
- pe laptop/computer cu ajutorul unui mouse
- prin scanarea imaginii unei semnături de mână într-un fișier
- prin încărcarea unei semnături de mână într-o aplicație care să permită apoi aplicarea ei pe documente în același format.
Unde se folosește semnătura olografă electronică?
- Băncile, curierii și chiar instituții ale statului folosesc dispozitive electronice pentru preluarea semnăturii olografe a persoanelor.
- De asemenea, poți semna electronic documentele pentru înființarea unei firme sau pentru diferite modificări la ONRC. Mai mult, cu aplicația StartCo nu ai nevoie nici măcar de un certificat digital, fiind suficientă aplicarea unei semnături olografe electronice. Află cum funcționează!
Ce este semnătura electronică/digitală?
Semnătura electronică/digitală este echivalentul digital al semnăturii clasice. Se folosește pentru a valida autenticitatea unor documente în format digital, fiind reglementată prin Legea 455/2001 privind semnătura electronică.
Semnătură olografă, olografă electronică sau digitală? Avantaje și dezavantaje
Avantaje semnătura olografă electronică
- nu presupune o certificare externă
- se poate aplica pe orice document
Dezavantaje semnătura olografă electronică
- se poate semna doar în nume propriu
- este ușor de falsificat
- se poate copia ușor de pe un document pe altul
Avantaje semnătura electronică cu certificat digital
- este greu de falsificat
- nu se poate copia de pe un document pe altul
- garantează că documentul nu a fost modificat
- se poate aplica pe orice document care permite semnarea electronică
- se poate utiliza atât în nume propriu, cât și în numele unui terț
- cu semnătura electronică calificată nu mai este necesară semnarea fiecărei pagini; se poate aplica pentru întreg documentul astfel încât semnătura digitală prezentă pe fiecare pagină din document va arăta integritatea, autenticitatea, data și ora emiterii și semnării documentului
- contribuie la transmiterea rapidă a documentelor necesare desfășurării unor proceduri
- documentele semnate electronic se arhivează mai ușor, fără a fi necesar un spațiu fizic de stocare
Dezavantaje semnătura electronică cu certificat digital
- presupune utilizarea unui certificat digital emis de un furnizor autorizat
Avantaje semnătura olografă
- pentru a semna olograf nu ai nevoie de un dispozitiv electronic
Dezavantaje semnătura olografă
- poate fi ușor copiată de pe un document pe altul prin copierea imaginii manual sau digital
- nu garantează că documentul a fost semnat la o anumită dată și oră
- pentru arhivarea documentelor semnate olograf este nevoie de spațiu de stocare fizic.
După cum poți vedea semnătura electronică nu e un moft, pentru firma ta e o necesitate. Semnezi documente simplu, rapid, de oriunde, comunici cu ANAF 100% online dar poți trimite documente și comunica online și cu instituții precum CNAS, ITM, ONRC, semnezi ușor și rapid orice document de business atât extern (contracte cu parteneri, colaboratori, furnizori, clienți), cât și intern (contracte de muncă, declarații, evaluări, etc.) și chiar o folosești și în nume propriu (inclusiv pentru obținerea cazierului fiscal și judiciar online).
În plus, certSIGN oferă acum posibilitatea de a obține semnătura electronică calificată100% online. Asta înseamnă că nu mai trebuie să te deplasezi undeva pentru a obține semnătura electronică și că în doar câteva minute vei putea să semnezi cu valoare legală orice document, de oriunde te-ai afla.